EU-prognózis

Rehn: Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól

2012-ben Magyarország sikeresen szorította le az államháztartás hiányát a stabilitási és növekedési paktumban meghatározott három százalékos határérték alá.

2013.05.03 12:33MTI

Olli Rehn pénteken Brüsszelben elmondta, hogy 2012-ben Magyarország sikeresen szorította le az államháztartás hiányát jóval a stabilitási és növekedési paktumban meghatározott három százalékos határérték alá, ám az előrejelzés szerint a hiány jövőre ismét némileg meghaladja majd az uniós küszöbértéket, de a kormány új intézkedésekkel biztosíthatja, hogy a deficit idén és jövőre is a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alatt maradjon.

"Mindent egybevetve a húsz, eljárás alá vont tagállamból háromnak, Lettországnak, Romániának és Litvániának van egyértelmű esélye van arra, hogy kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, emellett pedig két másik országnak, Olaszországnak és Magyarországnak is sikerülhet, ha tartja a költségvetés fenntarthatóságának irányát" - húzta alá Olli Rehn.

Egy név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztségviselő azt mondta, hogy amikor a bizottság dönt arról, hogy javasolja-e a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, akkor mindenekelőtt a nominális államháztartási hiány szintjét fogja figyelembe venni, azt, hogy az átlépi-e a három százalékos küszöböt. Magyarországnak 2012-ben sikerült jelentősen a határérték alá szorítania a deficitet. A forrás rámutatott, hogy a bizottságnak azzal kapcsolatban vannak kétségei, hogy ez idén és jövőre is sikerül-e ez Magyarországnak, mert Brüsszel szerint bizonytalan, hogy az eddig bejelentett magyarországi intézkedések valóban hozzák-e majd a tervezett bevételeket. A forrás azt is egyértelművé tette, hogy új intézkedések bejelentését várják a magyar kormánytól annak érdekében, hogy a hiány a küszöbérték alatt maradjon, mégpedig rövid távon. Arra a kérdésre viszont, hogy milyen intézkedéseket várnak, a forrás kijelentette: az a magyar kormánytól függ, hogy milyen lépéseket tesz ennek érdekében.

Az Európai Bizottság tavaszi gazdasági prognózisában 2013-ra kereken 3, 2014-re pedig 3,3 százalékos GDP-arányos hiányt jósol Magyarországnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.