Lesz idő a reformokra?

Fitch: nem biztos, hogy elegendő ideig fennmarad az új olasz kormány

Nem biztos, hogy az új olasz kormánykoalíció a növekedésgyorsító reformok beindításához szükséges ideig fennmarad.

2013.05.01 14:08MTI

A nemzetközi hitelminősítő szerint az olasz kormánykoalíció széles bázisa és a nagy többségű jóváhagyás a parlament két kamarájában lezajlott bizalmi szavazásokon lehetővé teszi a proaktív gazdaságpolitika folytatását a kormányalakítást megelőző kéthavi szünet után.

A bal- és a jobboldal új koalíciójának törékeny mivolta azonban korlátozza a mozgásteret az olyan érdemi reformok végrehajtására, amelyek emelhetnék az olasz gazdaság alacsony GDP-növekedési potenciálját.

Az olasz recesszió a legmélyebbek között van az euróövezetben, és egyelőre alig látszanak kilábalásra utaló jelek. Ráadásul az olasz gazdaság középtávú potenciális növekedési rátája még európai mércével mérve is alacsony: a Fitch becslése szerint 1 százalék körül lehet - áll a hitelminősítő elemzésében.

Az új olasz kormány megalakulását kommentáló értékeléseikben más nagy londoni házak is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a koalíció nem feltétlenül lesz hosszú életű.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított elemzésükben úgy vélekedtek, hogy a koalíció fő erejét alkotó balközép Demokrata Párt (PD) és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) nem természetes szövetségesei egymásnak, és ez kérdésessé teszi az új olasz kormány tartós fennmaradását.

Egyértelműen látszik ugyanis annak a kockázata, hogy ha olyan választási reformokat fogadnak el, amelyek megkönnyítik a kormányzást, és ha ezután akár a PD, akár a PdL döntő támogatottsági előnyre tesz szert, akkor az erősebb párt kivonulhat a koalícióból, ami újabb parlamenti választásokat tenne szükségessé.

Emellett repedések támadhatnak a koalíción akkor is, ha az új olasz kormány végül nehéz és vitákkal járó döntésekre kényszerül - vélekedtek a Capital Economics londoni szakértői.

A cég elemzői közölték, hogy jelenleg érvényes előrejelzésük az olasz hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékos idei visszaesésével számol az 1,3 százalékos GDP-mínuszt valószínűsítő hivatalos olasz prognózissal szemben.

A Capital Economics számításai szerint ebből az következik, hogy ha az új olasz kormány nem hajt végre további konszolidációs lépéseket, akkor az államháztartási hiány az idén a GDP-érték 4 százaléka fölé emelkedhet, és ennek nyomán az olasz államadósság-ráta meghaladhatja a hazai össztermék 135 százalékát.

A Fitch Ratings március 8-án megvonta Olaszországtól az elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolást, "A mínusz"-ról egy fokkal "BBB plusz"-ra rontva a hosszú futamú olasz hazai és külső törlesztéskockázati minősítést, elsősorban az olaszországi parlamenti választások után előállt bizonytalan helyzettel indokolva a lépést.

A "BBB" osztályzati sáv is befektetési ajánlású kategória, de az "A" besorolási szintnél nagyobb adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket.

A Fitch a leminősítéshez fűzött akkori elemzésben kiemelte azt a felülvizsgált becslését, hogy a mély recesszió és az államháztartási hiányra ebből eredő hátrányos hatások miatt a bruttó olasz államadósság-ráta az idén várhatóan a GDP-érték 130 százalékához közeli szinten tetőzik. A cég korábban 125 százalékon valószínűsítette az olasz államadósság-ráta várható legmagasabb szintjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.