A közös agrárpolitika kilátásai

Magyarország érdekelt a LEADER csoportok együttműködésében

"Magyarország támogatja a magyarországi és a romániai LEADER csoportok együttműködését."

2013.04.26 15:49MTI

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár Kolozsváron, A közös agrárpolitika kilátásai a 2014-2020-as programozási periódusban című konferencián szólalt fel. 

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a rendezvény szünetében az MTI-nek elmondta, a magyar állam valamennyi LEADER akciócsoport számára 50 millió forintot biztosít a jó gyakorlatok átvételére. Ebből a forrásból a romániai és a magyarországi LEADER csoportok közös szerveződéseket alakíthatnak, de akár eszközöket is beszerezhetnek. 

V. Német Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy az új európai költségvetési ciklusban az agráriumnak nemcsak az élelmiszer-termelés lesz a feladata. Ezzel egyenrangú feladat lesz a termőföldek, a vizek minőségének a megőrzése, a kultúrtáj és a közösségek megvédése. 

Az EU ugyanakkor bátorítja a tagországokat, hogy a regionális fejlesztési alap és a szociális alap által nyújtott támogatásokat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alappal közösen használja fel. Így a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a szegénység csökkentésére, vagy éppen szegregáció leküzdésére is tekintettel kell lennie. 

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a határon átívelő együttműködési lehetőségekről szóló előadásában elmondta, a tárca az elmúlt évben elsősorban az agrárium szereplőinek összekapcsolására összpontosított. 

Hozzátette, úgy látják, ez nem kimondottan a minisztérium feladata, és meg is haladja a tárca kapacitását. Fontosnak tartotta, hogy a Kárpát Régió Üzleti Hálózat irodáiban agrárszakembereket is foglalkoztassanak, akik az információátadásban, és a pályázatfigyelésben nyújthatnának segítséget az agrárium szereplőinek. 

Az agrárpolitika romániai tervezéséről szóló Tánczos Barna szenátor, volt romániai vidékfejlesztési államtitkár, a román felsőház mezőgazdasági bizottságának titkára nagy bajnak tartotta, hogy a román agrártárca a több ezer hektáron gazdálkodó dél-romániai agrárvállalkozók igényeihez igazítja terveit, amelyek így hátrányosak a kisebb területeken gazdálkodó erdélyi gazdák számára. 

Tánczos Barna úgy fogalmazott, kétélű fegyver az EU által szorgalmazott átjárhatóság a mezőgazdaság és vidékfejlesztési alap, a regionális fejlesztési alap és a szociális alap között. Rámutatott, az átjárhatóság azt is jelentheti, hogy az egyéb területek elvonják a forrásokat a vidékfejlesztéstől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.