GLOBSEC-fórum

Martonyi: Európának erőteljesebb kül- és biztonságpolitika kell

Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok (V4) külügyminiszterei csütörtökön, a Pozsonyban zajló GLOBSEC biztonság- és külpolitikai fórum első napján.

2013.04.18 17:56MTI

Martonyi János külügyminiszter a cseh-lengyel-magyar-szlovák közös nyilatkozat kapcsán azt hangoztatta: Közép-Európa biztonságának alapvető tényezője a transzatlanti rendszer, ugyanakkor Európának erőteljesebb kül- és biztonságpolitikát kell építenie.
 
A deklaráció azt a célt szolgálja - mondta -, hogy az Európai Tanács decemberi ülésén a közös kül- illetve biztonságpolitikáról szóló vita eredményes és sikeres legyen. "Ezzel a közös deklarációval azt juttattuk kifejezésre, hogy a visegrádi egy nagyon fontos regionális együttműködés, Visegrád nem áll szemben az európai integrációval, éppen ellenkezőleg, az az érdeke, hogy az európai integráció erősödjön" - mondta az MTI-nek Martonyi János. 

A közös deklaráció egy másik eleme arra mutat rá, hogy az eddiginél erősebb együttműködésre van szükség a védelmi ipar területén. A nyilatkozat szerint ezen a területen jelentős szerepet kell adni a kis- és középvállalatoknak. "Ez nagyon lényeges, mert ezzel csökkenteni tudjuk a munkanélküliséget, ami valamennyi visegrádi országban egy nagyon komoly kérdés" - hangsúlyozta Martonyi János. 

A külügyminiszter szerint az elmúlt években bizonyítást nyert, hogy a visegrádi négyek súlya Európában lényegesen nőt. Ezzel összefüggésben a V4-ek Horvátország csatlakozási folyamatában játszott szerepére mutatott rá. Martonyi János szerint sikerként lehet értékelni, hogy a visegrádi négyek egymástól eltérő érdekei ellenére sikerült megtartani az országcsoport együttműködését. 

Leszögezte: Visegrád manapság már nem csak egy szimbólum, hanem annál sokkal több, hiszen abban stratégiai együttműködési elemek vannak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.