Nem kíván tovább MNB-alelnök lenni

Király Júlia alelnök benyújtotta lemondását Áder Jánosnak

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, a monetáris tanács (MT) tagja hétfőn levélben benyújtotta lemondását Áder János államfőnek.

2013.04.08 11:03MTI

Király Júlia ezt Budapesten, szűk körű sajtóbeszélgetésen jelentette be, jelezve, hogy április 22-i határidővel mondott le, vagy egy korábbi dátumtól, ha az új alelnököt április 22. előtt kinevezi az államfő. 

Közölte: lemondásának oka, hogy úgy látja, a Magyar Nemzeti Bankban kialakított új irányítási rend veszélyezteti az MNB hosszú évek alatt megszerzett hazai és nemzetközi presztízsét. Egyre növekvő valószínűségét látja annak, hogy megalapozatlan döntéseket hoznak majd az MNB-ben, amelyekért sem alelnökként, sem a monetáris tanács tagjaként semmilyen felelősséget nem kíván vállalni. 

Király Júlia jelezte: a lemondását bejelentő levél másolatát megküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek, és Rogán Antalnak, a parlament gazdasági és informatikai bizottsága elnökének.
 
Az Áder Jánosnak írt levelében Király Júlia részletezte, milyen indokok vezettek lemondásához. Először megemlítette, hogy a Matolcsy György jegybankelnök kezdeményezésére módosított szervezeti és működési szabályzat a monetáris tanács döntéseit előkészítő stábot egy, a monetáris, a pénzügyi, illetve a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben - megítélése szerint - megfelelő elméleti ismeretekkel és szakmai tapasztalatokkal nem rendelkező alelnök alá rendelte. 

Egyúttal az új vezetés a stáb éléről és fontos területekről kulcsembereket távolított el - írta a levélben Király Júlia. Hozzátette: Matolcsy György kezdeményezésére az MT működése is átalakult. Király Júlia úgy látta, hogy a tanács ülésein a jegybankelnök javaslatára érdemi, szakmai vitára nincs mód, az üléseket is megrövidített időben tartották. 

Egyúttal alapvető fontosságú előterjesztéseket "mint a monetáris tanács tagja csak késve, az ügyrendben megjelölt határidőn túl kaptam meg, illetőleg bizonyos anyagok csak a monetáris tanács ülésén kerültek kiosztásra. Ily módon megítélésem szerint a monetáris tanács jelenleg nem tudja maradéktalanul betölteni a jegybank legfontosabb stratégiai döntéshozójának a szerepét, az új működési mód egyre kevésbé biztosítja, hogy a monetáris tanácsban felelős döntések szülessenek".

Király Júlia kitért arra is, hogy a monetáris politika egyik sarokköve a jegybank hitelessége. A hitelességet csak transzparens jegybank tudja megteremteni, amelyik folyamatosan, nyilvánosan megvilágítja döntései szakmai hátterét. Ebből a szempontból a havi kamatdöntést követő rendszeres elnöki sajtótájékoztató elmaradása, szakmai fórumok, konferenciák indokolatlan lemondása a jegybank külső megítélésnek romlásához, a bizalmatlanság növekedéséhez vezethet - írta Király Júlia. 

Megítélése szerint az elmúlt egy hónapban a Matolcsy György által vezetett jegybankban olyan döntések születettek, amelyek nemcsak a Magyar Nemzeti Banknak, de hosszú távon a magyar gazdaságnak is súlyos károkat okozhatnak. Véleménye szerint a jegybank új vezetése megfelelő szakmai tapasztalatok hiányában nem képes a jegybank elismerten felkészült stábjának irányítására, nem mindig tudja helyesen megítélni, hogy egyes piaci események milyen gazdasági tényezők hatására és miért következnek be. 

Király Júlia lemondásával egy alelnöke marad a jegybanknak, Balog Ádám személyében; Karvalits Ferenc alelnök hatéves mandátuma március 26-án járt le. Király Júlia július 2-áig tölthette volna be pozícióját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.