Félmilliárd forint

Háromszoros áron keltek el Picasso-kerámiák egy londoni árverésen

Minden várakozást felülmúló áron, a becsült legmagasabb ár háromszorosáért, 1,4 millió fontért (mintegy félmilliárd forintért) kelt el egy százdarabos gyűjtemény Pablo Picasso kerámiából kedden Londonban.

2013.03.20 03:39Eitmann Norbert

Egy 1960-ban készült 57,5 centiméter magas zöld-fehér vázáért, amelyet mitológiai madármotívum díszít (Nagy zöld madaras váza), 104 500 fontot (36 millió forint) adtak, noha a Sotheby's aukciós ház legfeljebb 35 ezer fontot várt érte. Egy azték ihletésű kék nyeles kancsó, a Négyarcú azték váza 1957-ből 92 500 fontért talált gazdára a legjobb esetre remélt 30 ezer helyett. A Fekete arc nevű étkészlet fekete alapon ördögmaszkot ábrázoló darabjait 56 250 fontért vitte el egy magát meg nem nevező vevő.

Egy baglyos tányér a remélt legmagasabb ár (7000 font) kilencszereséért, 62 500 fontért talált gazdára. Picasso 64 éves korában, 1946-ban fedezte fel magában a kerámiák iránti vonzalmát, amikor a dél-franciaországi Vallauris-ban a véletlen összehozta őt a híres Madoura-fazekasház tulajdonosaival. Az elkövetkező évtizedekben kerámiák ezreit készítette, amelyekben új technikákat alkalmazott a festészet, a grafika, a rézmetszés és a szobrászat elegyítésével; alkotásait kedvenc motívumaival - muzsáinak, illetve a Mediterráneum állatainak és mitikus lényeinek képeivel - díszítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.