Dunaferr

Sztrájkbizottság: nem tarthatják meg a hétfői sínblokádot

A Dunaferr sztrájkbizottsága tájékoztatása szerint a rendőrség visszavonta a korábban kiadott engedélyt a sztrájkolók hétfőre, a gyárkapu közelébe tervezett 48 órás sínblokádjára, mert értesülésük szerint a demonstrációt a MÁV vezérigazgatója betiltotta.

2013.02.22 16:21MTI

Mucsi Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: érthetetlennek tartják a döntést, hiszen blokádjuk a közforgalmat nem akadályozta volna. Emlékeztetett: nagyon alaposan, folyamatosan tárgyalva készítették elő a tervezett sínblokádot.
 
Szerdán a rendőrség egyeztetett a MÁV-val, és mivel a vasúttársaság nem támasztott kifogást az érdekvédők akciójával szemben, az engedélyt megadták. A MÁV vezérigazgatója pénteken mégis megtiltotta, hogy a MÁV területén bármilyen demonstratív megmozdulás legyen, ezért a rendőrség a már kiadott engedélyét visszavonta.
 
Az elnök megjegyezte: a blokádra készülőket azonnal figyelmeztették, hogy ne menjenek ki a helyszínre, mert információik szerint erőteljes hatósági fellépésre kell számítani. Mucsi Zoltán megfogalmazása szerint most már nemcsak a tőke erejével, hanem a politika közbeavatkozásával is számolniuk kell. Ezt a véleményét arra alapozza, hogy "a Fidesz által kinevezett vezérigazgató egy korábban teljesen jogosnak ítélt demonstrációt hatalmi úton tiltott meg, értelmes indok nélkül". 

Hangsúlyozta, hogy a vágánypáron csak a Dunaferr számára szállítanak alapanyagot, tehát a közforgalmat nem akadályozták volna akciójukkal. A blokádot a 721-es számú iparvágányon tervezték megtartani, 200 méterre a gyárkaputól, mert "onnantól már nem a Dunaferr, hanem a MÁV kezelésében van a sínpár". A szakszervezeti vezető a sztrájkkal kapcsolatban elmondta, a pénteki tárgyalás a cégvezetés és a sztrájkbizottság között elmaradt, várhatóan hétfőn kerül rá sor. 

Kiemelte: a hideg- és meleghengermű továbbra is áll. Több gyáregységben kétórás leállások vannak, többek között a tömörítő ma jelentette be a sztrájkot, ők szombattól sztrájkolnak. Mivel a technológiai folyamat elején lévő munkafázisról van szó, ezért az utána következő egységek is leállnak több órára, például a 2-es számú kohó. Csütörtökön tárgyalóasztalhoz ült a cégvezetés és a sztrájkbizottság az ISD Dunaferr Zrt.-nél, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. 

A menedzsment közleményében leszögezte: a tárgyalófelek álláspontja egyelőre változatlan, a munkabeszüntetés folytatódik a vállalatnál, azonban mindkét fél kinyilvánította szándékát a tárgyalások folytatására.

A sztrájkbizottság elnöke beszámolója szerint a cégvezetés mereven ragaszkodik a 3,5 százalékos emeléshez, és ismét felvetette a középtávú megállapodás kérdését. Utóbbihoz ragaszkodnak, mert addig nem lesz bérmegállapodás - tette hozzá. Beszámolója szerint a középtávú megállapodás legkényesebb része a 13. és 14. havi bér kérdése, amelynek idei kifizetését el kívánják tolni 2014-re és 2015-re úgy, hogy közben 2014-ben ismét aktuális lenne arra az esztendőre járó kéthavi pluszbér. 

Ez többhónapos előkészítő munkát igényelne, mert a középtávú szerződésről pillanatnyilag "egyetlen sort sem láttak" az érdekvédők. Ráadásul a kollektív szerződést is módosítani kellene miatta - tette hozzá. A határozatlan idejű általános sztrájkot kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát. 

Az érdekvédők a munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították. A szakszervezetek jövő szerdán a budapesti orosz nagykövetség elé is demonstrációt szerveznek, amelyen előreláthatólag 400-500 ember vesz részt. Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje kedden az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írta, hogy a szakszervezeti követelés és a cégvezetés által ajánlottak között a különbség olyan kis mértékű, ami miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét. 

Evgeny Tankhilevich cégvezető rámutatott: a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről, és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket. A modernizációs projektek iránt a tulajdonos elkötelezett, de véleménye szerint ezeket csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni. 

Úgy vélte, a vállalatvezetés elfogadható mértékű bérajánlatot tett, erőn felüli kötelezettségvállalással. A cég vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban még 5,2 százalékos béremelést követelt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.