"Jó évet zárt"

A BKIK és a főváros is elkötelezett a budapesti idegenforgalom fejlesztése iránt

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a főváros vezetése is elkötelezett a budapesti idegenforgalom fejlesztése iránt.

2013.02.21 14:20MTI

Az idegenvezetői világnap alkalmából tartott rendezvényen Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke megerősítette, hogy a magyar turizmus jó évet zárt a múlt évben. Ez többek között azt jelenti - mondta -, hogy a Budapesten töltött vendégéjszakák száma több mint 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. 

Hangsúlyozta egyúttal, hogy új vendégcsalogató programok kellenek ahhoz, hogy Budapest versenyképes maradjon a turisztikai piacon. Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy a főváros a következő években az eddiginél nagyobb mértékben be kívánja vonni a Dunát a város mindennapi életébe. 

Ez azt is jelenti, hogy nemcsak a helyben lakók számára szeretnék vonzóvá tenni a folyó 34 kilométeres budapesti szakaszát, hanem a turisták érdeklődését is fel kívánják kelteni a folyó nyújtotta lehetőségek iránt. A Duna-parton korlátozni szeretnék a gépkocsiforgalmat, több gyalogos teret biztosítva a folyó közelében, továbbá a vízi közlekedés fejlesztését is célul tűzték ki. 

Ezek az elképzelések már részét képezik az egységes budapesti fejlesztési stratégiának, amely a főváros öt-tíz-harminc évre előretekintő fejlesztési elképzeléseit tartalmazza. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a magyar idegenforgalomban a főváros szerepe kiemelkedő, a Magyarországon töltött vendégéjszakák számából Budapest több mint 50 százalékkal részesedik.
 
A bevételekből pedig még ennél is nagyobb arányú a főváros részesedése, 72 százalékra tehető. Ezért a budapesti idegenforgalmi kínálat rendkívül fontos Magyarország turisztikai promóciójának szempontjából. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint fontos a főváros közösségi közlekedésének fejlesztése, mivel ma már sok olyan turista érkezik Budapestre, aki itt tartózkodása alatt igénybe veszi a város közösségi közlekedését. 

Példaként említette a 200-as autóbuszt, amely a Liszt Ferenc-repülőteret köti össze a metróval. Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője arról beszélt, hogy a több mint három évtizede működő rendezvényt az idén is megtartják március 22. és április 7. között. Az idei fesztiválon a zene, a tánc, a színház és az opera kap kiemelt szerepet. Az idei rendezvénysorozat 17 napja alatt 20 helyszínen, 70 programot szerveznek a Budapestre látogató érdeklődőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.