Nyíregyháza lesz a kiállítás díszvendége

Rekordévet zárt tavaly a magyar turizmus

Rekordévet zárt 2012-ben a magyar turizmus, a piacon azonban hatalmas átrendeződés figyelhető meg - mondta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón, szerdán Nyíregyházán.

2013.02.20 15:02MTI

Tavaly a külföldi vendégéjszakák száma tekintetében országos szinten tíz százalékos növekedés volt megfigyelhető 2011-hez képest, ez részben az új küldőpiacoknak és az új desztinációknak volt köszönhető. Nyíregyházán 2012-ben 25 százalékkal növekedett a szlovák, több mint 10 százalékkal pedig a lengyel vendégforgalom, ebből is látszik, hogy a város reagálni tudott a válság után átrendeződő piacra - ismertette Horváth Gergely.

Nyíregyháza nem volt kifejezetten turisztikai célpont az elmúlt évtizedekben, de az utóbbi néhány évben látványosságaival és fesztiváljaival egyre inkább felkelti az utazók figyelmét - jelezte Horváth Gergely. Hozzátette: cél az, hogy a nyírségi nagyvárosban és térségében növekedjen a kereskedelmi szálláshelyek száma, mert ebből jelenleg hiány mutatkozik.

Közlése szerint a MT Zrt. az idén több közös akciót tervez a város önkormányzatával, elsősorban Szlovákiában és Lengyelországban. De piacként tekintenének Ukrajnára és Romániára is, mivel az ezekkel az országokkal határos magyar megyékben az utóbbi évben nagy külföldi vendégforgalom-növekedés volt tapasztalható.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Nyíregyháza lesz a díszvendége az idei Utazás 2013 kiállításnak. A város a helyi TDM szervezet közreműködésével benyújtott pályázat több más nagyváros pályamunkájánál is jobbnak bizonyult, így február 28. és március 3. között Nyíregyháza kap kiemelt figyelmet a kiállításon.

Az eseményen egy 110 négyzetméteres standdal és számos attrakcióval várja a közönséget a szabolcsi megyeszékhely, amely úgynevezett "csodacsomagokban" kínálja majd turisztikai látványosságait a közönség számára.

Az elmúlt két évben látványosan nőtt az idelátogató turisták száma, ezért a díszvendégi cím a legmagasabb szakmai elismerés, amit a város kaphat - fogalmazott Kovács Ferenc. A polgármester közlése szerint a turisztika élénkítése érdekében a következő időszakban jelentős beruházások indulnak Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, az erre a célra elnyert 2,1 milliárd forintos összegből pedig szinte az összes sóstói attrakció megújul.

Az állatparkkal kapcsolatban Gajdos László igazgató elmondta: aláírták a támogatási szerződését annak az 500 millió forintos projektnek, amely a sóstógyógyfürdői állatpark fejlesztését és bővítését célozza. A felerészben vissza nem térítendő támogatásból, felerészben pedig a park és az önkormányzat saját erejéből megvalósuló beruházás során egy új állatházat építenek, és bővítik a népszerű fókashow lelátóját is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.