Dunaferr

Bezárják a Lőrinci Meleghengerművet

Az ukrán ISD Donbass Csoport igazgatósága végleges döntést hozott arról, hogy bezárják a Dunaferr Zrt. Lőrinci Meleghengerművét.

2012.12.07 15:16MTI

A prémiumszabályzat és azzal összefüggésben a 2,1 százalékos béremelés kérdéséről tovább tárgyalnak a szakszervezetek és a cégvezetés - közölték a társaságcsoport reprezentatív szakszervezetei pénteken az MTI-vel. A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetég és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet közös közleménye szerint képviselőik az elmúlt napokban konzultációt folytattak az ISD Donbass Csoport gazdasági és jogi vezérigazgató-helyetteseivel Donyeckben.
 
A tárgyalás során kiderült, hogy az igazgatóság végleges döntést hozott a Lőrinci Meleghengermű bezárásáról. Ezenkívül a dunaújvárosi nagyolvasztómű 1. számú kohóját január közepe után leállítják és átépítik. Az átépítés időpontja a bizonytalan pénzügyi helyzet miatt egyelőre nem ismert. Az egyeztetések során elhangzott: Evhen Tanhilevics, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója felhatalmazást kapott arra, hogy a régóta húzódó prémiumszabályzat és a béremelés kérdésében megállapodást kössön a munkavállalók érdekképviseleteivel. 

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke az MTI kérdésére elmondta: Oleg A. Mkrtcsan vezérigazgató meghívására utaztak Ukrajnába, ennek ellenére nem tudtak személyesen tárgyalni vele. Helyetteseivel folytatott beszélgetések során a béremelés kérdése szóba sem került. A szakszervezetek péntek délelőtt kezdeményezték Evhen Tanhilevicsnél, hogy december közepén munkásgyűlés keretében adjon tájékoztatást a Dunaferr jelenlegi helyzetéről és a jövőbeni elképzelésekről. 

Jövő hétfőn újabb egyeztetés lesz a cégvezető és a szakszervezetek között. Amennyiben megállapodnak az új premizálási rendszerről és a béremelésről, akkor a határozatlan időre felfüggesztett sztrájkkészültséget megszüntetik - mondta Borbély Zoltán, a szakszervezeti szövetség alelnöke. A szakszervezeti szövetség november 9-én hirdetett 72 órás sztrájkot az ISD Dunaferr Zrt. egész területén, mert nem sikerült megállapodniuk a 2,1 százalékos béremelésről a cégvezetéssel. November 15-én tárgyalóasztalhoz ültek a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Dunaferr DV.Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a munkáltató képviselői.
 
A reprezentatív szakszervezetek január óta folytatnak bértárgyalásokat a cégcsoport menedzsmentjével az alapbérek és a szociális juttatások 4,2 százalékos emeléséért, illetve az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér kifizetéséért. A bérmegállapodás kikényszerítésére a két szervezet előbb egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, majd április 12-én 24 órás általános sztrájkot tartott a hideg- és meleghengerműben, valamint a Lőrinci Hengerműben.

Ezt követően április 29-én aláírták a bérmegállapodást, amely alapján a munkáltató soron kívül és feltétel nélkül engedélyezte a személyi alapbér és a szociális juttatások előre egyeztetett 4,2 százalékos emelése felének a kifizetését január elsejei visszamenőleges hatállyal. December 5-én arról tájékoztatta a gyáregység üzemi szakszervezetének elnöke az MTI-t, hogy leállt a munkavégzés a Lőrinci Meleghengerműben, a dolgozókat szabadságra küldik. 

A munkáltató megerősítette a hírt. Az ISD Dunaferr Zrt. augusztus 21-én jelentette be csoportos leépítési szándékát a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjánál, ebben 221 fő elküldésének tervét jelezték. A cégcsoport kommunikációs vezetője akkor az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy 5 ezer 300 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport a fő tevékenységéből származó veszteségei miatt kényszerül a Lőrinci Meleghengermű bezárására, valamint szigorú költségtakarékossági programjának folytatása mellett az év végéig összesen 800 dolgozó elbocsátására. 

A Lőrinci Meleghengermű vesztesége az év első felében elérte az ötmillió dollárt (1,1 milliárd forintot), s a helyzet javulásának nincsenek jelei. A veszteség objektív oka egyebek között az, hogy az acélpiacon rendkívül alacsonyak a termékárak, elhasználódtak a gyártómű berendezései és magasak a költségek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.