A felszámolási eljárása során előállt helyzet

A Gyulai Húskombinát sorsáról egyeztetett a VM

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) húsipari szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolási eljárása során előállt helyzetről és a húsipari dolgozókat tömörítő szakszervezet szombatra tervezett demonstrációjáról.

2012.12.04 19:06MTI

Az egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy a társaság működése kapcsán előállt nehéz helyzetért egyértelműen a tulajdonosokat és a menedzsmentet terheli a felelősség.
   
"Éppen ezért a szakszervezeti vezetők is hangsúlyozták, hogy szombati megmozdulásukat nem kormányellenes felhanggal kívánják megtartani, pusztán szeretnék átadni a tárca képviselőjének a teljes húsipari ágazat megsegítését célzó kéréseiket, javaslataikat" - olvasható a közleményben.
   
A VM beszámolója szerint az érdekképviseleti vezetők üdvözölték a nemrégiben elfogadott sertésstratégiát, és hangsúlyozták, hogy szeretnék folytatni a minisztérium és a szakszervezetek közötti párbeszédet az ágazat jövőjéről.
   
A tárca képviselői hangsúlyozták, hogy a kormány a hazai és az uniós jogszabályok kereteinek megtartásával elkötelezett a Gyulai Húskombinát Zrt. munkahelyeinek megőrzése, a cég működőképességének fenntartása iránt mindaddig, amíg a szükséges szerkezetátalakítás, illetve esetleges tulajdonosváltás be nem következik.
   
Az egyeztetésen a Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szervezeti egységének vezetője vett részt, a cég munkavállalóit pedig az üzemi tanács elnöke, valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke képviselte.
   
A VM a közleményben emlékeztet arra, hogy a társaság felszámolója likviditási problémákra hivatkozással a múlt héten csoportos létszámcsökkentésről szóló döntést jelentett be. A gyulai önkormányzat, illetve a kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár is elítélte a bejelentést, különösen mivel a felszámoló a céget stratégiai jelentőségűvé minősítő kormányt előzetesen nem értesítette a tervezett intézkedésről.
    
"A döntés szöges ellentétben áll a kormányzati szándékokkal" - hangsúlyozza a vidékfejlesztési tárca a keddi közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.