Az IMF válasza már megjött

Varga: az Európai Bizottság válaszlevele nem jött még meg

Az Európai Bizottságtól a hivatalos válaszlevelet még nem kapta meg a magyar kormány.

2012.10.04 09:27MTI

Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) már megkapott válaszról elmondta: a magyar kormány szeptemberi leveléből elsősorban a makrogazdasági pálya, az ehhez tartozó államháztartási, költségvetési intézkedések voltak fontosak a valutaalap számára. Kifejtette: a jövő évi gazdasági növekedés megítélésében közeledni tudtak az álláspontok, hiszen az 1,6 százalékos GDP-növekedést jelző magyar prognózis még az év elején készült, azóta sok minden történt a világban. 

Egyes területeken a gazdaságpolitikai döntések könnyítettek a helyzeten, míg más területen az európai válság továbbra is kedvezőtlenül hat. Ezek arra sarkallják a magyar kormányt is, hogy a növekedési kilátásokat átértékelje - jelentette ki a hiteltárgyalásokat irányításáért felelős miniszter. Varga Mihály elmondta: a kormány lát lehetőséget a fogyasztást terhelő adóknál - elsősorban az általános forgalmi adónál - az adóbevételek hatékonyabb beszedésére. A vita eddig arról folyt, hogy mekkora összeget lehet még a feketének, szürkének nevezett gazdaságból behajtani. 

A kormány optimista - hangsúlyozta a miniszter és hozzátette, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelentős átszervezésen ment keresztül az elmúlt két évben, sokkal hatékonyabbá vált az állami bevételek beszedése. Ebben az évben, már az ősz folyamán a tárgyalások lezárulhatnak, bízik abban, hogy az IMF közgyűlését követően újra intenzív tárgyalássorozatra kerül sok, amelynek lezártával elő lehet készíteni minden tárgyaló partner számára elfogadható megállapodási tervezetet - mondta Varga Mihály.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.