Németország, Ausztria, Románia

Az export és a közbeszerzés felé fordult az építőipar

A magyar építőipar drasztikus visszaesése miatt a közbeszerzés és az export felé fordultak az ágazatban működő vállalkozások.

2012.09.30 08:04MTI

A szövetség felmérése szerint az építőipari cégek exportból származó árbevételének részaránya az idén valamivel 10 százalék fölött lesz, míg egy éve nem érte el a 10 százalékot. Az export célországai: Németország, Ausztria és Románia. A vállalkozások szempontjából nőtt a közbeszerzések szerepe, az első félév végén az árbevétel 55 százaléka keletkezett közbeszerzéseken elnyert munkákból, egy évvel ezelőtt ez az arány még nem érte el az 50 százalékot. 

A magánmegrendelőktől kapott árbevétel egy év alatt 25-ről 18 százalékra csökkent. Az ÉVOSZ felméréséből kiderül, hogy a vállalkozások harmada kalkulál létszámcsökkentéssel a következő félévben. Minden megkérdezett cég jelezte, hogy kisebb-nagyobb összegű kinnlevősége van, és - átlagban - azok 30 százalékát nem tudja behajtani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.