Külföldi méhészek is ott voltak

Méhésztalálkozó volt Jászberényben

Magyarok mellett japán, olasz, szlovén, szlovák és román méhészek, illetve méhészeti termék- és eszközgyártók részvételével tartottak nemzetközi mézvásárt és találkozót szombaton Jászberényben.

2012.08.04 22:29MTI

A szakma egyik legrangosabb honi rendezvényén érdeklődőként, alkalmi vásárlóként több ezren fordultak meg a nap folyamán. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára megnyitójában többek között arról beszélt, hogy a tárca az agráriumban betöltött fontos szerepük miatt megkülönböztetett figyelmet fordít a méhészek tevékenységének támogatására. 

Ennek szellemében működik immár második éve a méhészeti nemzeti program, amely mintegy 15 célprogramot foglal magában, az ismeretterjesztéstől az oktatásig, a védekezéstől az eszközvásárlásig, a szaktanácsadói hálózattól a kutatásig. Hangsúlyozta: a minisztérium a szakma és az egészséges élelmiszerek védelme érdekében mindent megtesz azért is, hogy a hígított és hamis mézet eladni szándékozókat kiszűrjék, és termékeiktől megvédjék a fogyasztókat. A rendezvény elméleti részében a hazai méhészet helyzetéről, a legfrissebb mézpiaci információkról kaptak áttekintést az érdeklődők. 

Egészség és szépség a kaptárból mottóval a méhek és a méz gyógyító erejéről, az apiterápiáról tartottak ismertetőt, és megszervezték az önállóan is méhészkedő hölgyek találkozóját. A jászberényi méhészeti seregszemle 25. évfordulója alkalmából fotó- és cikkgyűjtemény-kiállítás nyílt. 

Látható volt többek között egy élő méhcsalád kezelésének technikája, valamint a méhészek füstölgőgyújtó és keretszegező versenye. Idén is megválasztották - ezúttal hat jelölt közül - a mézkirálynőt, a címre pályázó hölgyeknek a méhészkedés abc-jéről is számot kellett adniuk. A győztes egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat a különböző gazdasági és kulturális rendezvényeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.