Kóka: túl magas a jóléti kiadások mértéke

Kóka nem tud elképzelni együttműködést egy Orbán Viktor vezette Fidesszel

Túlságosan magas Magyarországon a szociális-jóléti kiadások mértéke; az efféle juttatások odaítélésekor jobban figyelembe kellene venni a rászorultság elvét - mondta Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke kedden Budapesten.

2008.05.20 12:16MTI

Magyarország az egyetlen ország Európában, amely viszonylag alacsony egy főre jutó hazai össztermék (GDP) mellett ilyen sokat költ szociális kiadásokra - mutatott rá a liberális párt elnöke a magyarországi olasz kereskedelmi kamara és a bilaterális kamarák állandó bizottsága által szervezett üzleti reggelin elhangzott előadásában. Kóka János a külföldi és magyar üzletemberek előtt ismertette az SZDSZ hétpontos, az egykulcsos adórendszeren alapuló gazdasági növekedési programját. 

Ennek elemei az elképzelés szerint 2009-től 20 százalékos, azt követően fokozatosan 18 százalékra csökkentendő egykulcsos adó mellett az állami kiadások (2009-ben a GDP két százalékával, azt követően évente a GDP egy-egy százalékával megegyező mértékű) lefaragása, a költségvetési egyensúly érdekében bevezetett "szolidaritási adók" eltörlése, az adóalap szélesítése, az adójogszabályok és az adóbevallás egyszerűsítése, valamint egy központi alap létrehozása, amelyből a program megvalósítását finanszíroznák. 

A volt gazdasági miniszter Románia és Észtország példáján keresztül szemléltette az egykulcsos adó bevezetésének előnyeit, kifejtve, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magasak a közterhek - különösen a társadalombiztosítási járulék és a személyi jövedelemadó -, egyszersmind nagyon nagy az állami újraelosztás mértéke és alacsony a foglalkoztatottság. 

Egy német üzletember kérdésére, hogy a pártelnök miképpen gondolja megvalósíthatónak az elhangzottakat, hiszen pártja az előrejelzések szerint nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottságot, Kóka János kifejtette: az SZDSZ-nek 20 képviselője van a parlamentben; az éves költségvetés megszavazásakor ily módon megkerülhetetlen; programja - vagy a program egyes elemeinek - megvalósulásához kötheti a kormánypárt támogatását. 

Rámutatott: a két másik ellenzéki párt közül a Magyar Demokrata Fórum egykulcsos személyi jövedelemadóra vonatkozó javaslata nem áll távol az SZDSZ programjától, és a Fidesz is nyitott az adócsökkentésre - noha ennek forrását, mint Kóka János hozzáfűzte, nem jelölte meg -, így a kormány, mondta, nem kerülheti meg az ez irányú cselekvést. Egy másik kérdésre, hogy hogyan jöhet létre a vázolt program megvalósításához szükséges széles konszenzus, miközben - ahogy a kérdező német üzletember fogalmazott - egy külföldi számára szokatlanul mély a megosztottság Magyarországon a politikai táborok között, a pártelnök azt mondta: a megosztottság felszámolásában az üzleti elit is segíthet azzal, hogy ráébreszti a politikai szereplőket arra, a liberális párt programjában vázolt irányba kell haladni. 

Kóka János arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e együttműködés valamikor a jövőben a Fidesz és az SZDSZ között, azt felelte: jelen pillanatban nem tudja elképzelni az együttműködést egy Orbán Viktor vezette Fidesszel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.