Japánban járt tanulmányúton a TEIT

Hirosimát és Fukusimát tanulmányozták a Paks környékiek

Japánban - ezen belül Hirosimában és Fukusima környékén - járt szakmai tanulmányúton paksi atomerőmű térségében működő Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás.

2012.05.19 08:50MTI

Török Ferenc elnök közölte: a TEIT a tavalyi, a fukusimai atomerőműveket is érintő természeti katasztrófa tanulságaival ismerkedett elsősorban a lakosság védelme és tájékoztatása szemszögéből.
   
A TEIT tagtelepülések vezetői és a velük utazó szakemberek elsők között jártak a Fukusima erőmű 10-20 kilométeres körzetében, amelyet nem sokkal megérkezésük előtt nyitottak meg a hatóságok. A többi földrengés és szökőár sújtotta területtel szemben az elzárt zónában nem történt meg a károk felszámolása, így a delegáció a tavaly március 11-i földrengés és szökőár nyomait saját szemével láthatta. Mint Török Ferenc kiemelte, a romokat még nem takarították el, a lakosság még nem tért vissza a környékre. A háttérsugárzás azonban – ezt a delegáció tagjai saját maguk is ellenőrizték – alacsonyabb mint például Budapesten.
   
A lakosság ki- majd visszatelepítéséről, az újjáépítésről az atomerőmű közelében fekvő Minamisoma polgármestere Sakurai Katsunobu adott tájékoztatást a küldöttségnek. Elmondta, hogy a hetvenezres lakosság zöme visszatért a kitelepítés után, de a fiatalok nem akarnak a városban élni, és a gazdaság sem állt még helyre.
   
A delegáció a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium égisze alatt működő NISA-ben (Nuclear and Industrial Safety Agency) arról tájékozódott, hogy a nukleáris biztonsági szervezetek és eljárásrend hogyan változik a tapasztalatok tükrében. A lakosság katasztrófahelyzetekre történő gyakorlati felkészítését Tokió egy életvédelmi központjában ismerték meg a Paks környéki településvezetők, akik szimulált földrengést is átéltek.
   
Szerdahelyi István Magyarország Japánba delegált nagykövete a Társadalmi Információs és Tájékoztatási Társulás tagjaival történt rövid találkozóján arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy az atomerőművek leállítása miatt korlátozzák a lakossági energiafelhasználást. „Fenntartásai vannak a japán lakosságnak az atomenergiával szemben, de az ország gazdasága nem nélkülözheti azt, így várhatóan a stressz tesztek és biztonságnövelő intézkedések elvégzése után a leállított atomerőművek újraindítása napirendre kerül” – tette hozzá.
   
A TEIT delegációja elutazott Hirosimába is, hogy a tavalyi természeti katasztrófa áldozatai mellett, a 67 évvel ezelőtti atombomba támadás halottaira is emlékezzenek. Ellátogattak az Atombomba Emlékmúzeumba és Béke Emlékparkba, meghallgatták egy túlélő előadását.

Gáncs István, a TEIT társelnöke, Tengelic polgármestere azt mondta, azon túl, hogy bepillantást nyertek a precíz, jól szervezett japán társadalom életébe, első kézből szereztek információt a katasztrófahelyzetek kezeléséről a polgármesterek, akik egyben településük védelmi bizottságának vezetői is. Hozzátette, a látottak tükrében fontosnak tartja, hogy Paks környékén sor kerüljön egy katasztrófavédelmi gyakorlatra.
   
Török Ferenc a TEIT húsz éves történetének legtanulságosabb útjának nevezte a szakmai programot, amely pénteken ért véget. „Láttuk, hogy milyen feladatok hárulnak a védelmi vezetőkre, hogyan reagáltak a nem várt események bekövetkezésére, hogyan számolták fel azok következményeit, és azt is, hogy az atomenergiára továbbra is számítanak, de használata során a mostani tapasztalatokat leszűrve a nagyobb biztonságra törekszenek.” – mondta. 
   
A szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőmű körzetében fekvő tizenhárom település alkotta Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás paksi atomerőművel kötött szerződésében rögzített feladata a szakmai tapasztalatszerzés.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.