Végelszámolással megszüntetik

Vége a milliárdos áramkereskedőnek

Végelszámolással megszüntetik a budapesti székhelyű Elektra Energia Kereskedelmi Kft.-t.

2012.04.12 09:33gazdasag.hu

A 2004-ben alapított társaság 2007-ben 11 milliárd forint feletti árbevételt produkált. 2010-ben azonban veszteséges volt a villamosenergia-kereskedő, saját tőkéje a jegyzett tőke szintje alá csökkent, s úgy tűnik, már nem is akarnak a helyzeten változtatni.
 
Bezárják az Elektra Energia Kereskedelmi Kft. nevű villamosenergia-kereskedőt, a társaság végelszámolása a közelmúltban kezdődött. A német OstElektra GmbH által 2004-ben alapított társaság 2007-ig szignifikánsan növekvő árbevételt ért el, 2 milliárd, 8 milliárd, 5 éve pedig már 11,1 milliárd forintot. Eredménye is látványosan bővült, 2007-ben 400 millió forintot tett ki.

Később forgalma jelentősen visszaesett, egymilliárd forint körül produkált, sőt az utolsó elérhető beszámoló szerint 2010-ben már csak 400 millió forintra rúgott az értékesítés nettó árbevétele. Két éve veszteséges volt, negatív eredménye 43 millió forintot tett ki. Ezzel a saját tőke mértéke (44 millió) a jegyzett tőke összege alá süllyedt, a társaság kötelezettséget vállalt az 50 milliós törzstőke emelésére. Ez a cégadatok szerint nem történt meg.

A cég német tulajdonosa időközben S4E Groupra változtatta a nevét. A magyar leánycégen kívül a csoporthoz tartozik a lengyel Jes Energy, a szerb Most-Energija, valamint a német advanced energy trading. Miután az Opten adatai szerint a cégcsoportnak nincs más magyar érdekeltsége, az Elektra Energia Kft. végelszámolása egyben a magyar piacról való távozást is jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.