Hárommillió darabot nem engedtek a piacra

Szigorúan bánnak a külföldi tojásokkal a csehek

A prágai országos állategészségügyi hatóság (SVS) mintegy három millió darab külföldről származó tojást nem engedett a cseh piacra az idei év első negyedében.

2012.04.12 09:08MTI

Az SVS csütörtöki közlése szerint olyan tojásokról van szó, amelyek a nem az új európai uniós normáknak megfelelő ketrecekben tartott tyúkoktól származnak.
    
A cseh piacról kitiltott tojások nagyobbik része, több mint kétmillió darab, Lengyelországból származott. Más országokból - például Magyarországról és Spanyolországból - is volt hibás tojásbehozatal - mondta Milan Malena, az SVS igazgatója újságíróknak.
   
Csehországban jelenleg viszonylagos tojáshiány van, amit a kereskedők  kihasználtak az árak emelésére. A tojásárak a január-márciusi időszakban legalábbis megduplázódtak, de volt  példa még ennél is magasabb áremelkedésre.  A határ menti vidékeken elterjedt a tojásturizmus, különösen a német boltokban vásárol sok cseh tojásokat.
   
Petr Bend cseh mezőgazdasági miniszter tavaly ősszel rendelte el, hogy a nem EU-normás ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojások idén január elsejétől nem kerülhetnek a csehországi boltokba.  A cseh termelők a központi kimutatás szerint 1,2 milliárd koronát fektettek be a ketrecek bővítésébe és korszerűsítésébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.