Kedvező lépés a tűzfal megemelése

Fitch: meglesz az elégséges akaraterő az euróövezeti döntéshozókban

A Fitch Ratings közölte: kedvező lépés a "sebezhető" euróövezeti szuverén adósok szempontjából a valutauniós pénzügyi stabilitási és mentőmechanizmusok (ESM/EFSF) együttes hitelezési plafonjának megemelése.

2012.04.03 13:35MTI

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa a múlt héten Koppenhágában állapodott meg az ESM/EFSF támogatási alapok rendelkezésére álló összeg felemeléséről.
   
A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni elemzése szerint az euróövezeti tűzfal megemelése szükséges a járványveszély elkerüléséhez és az önmegvalósító likviditási válságok kockázatának csökkentéséhez. A döntés összhangban van a Fitch Ratings véleményével, amely szerint az euróövezeti döntéshozókban meglesz az elégséges akaraterő a valutaunió felbomlásának elkerülését megakadályozó intézményi és pénzügyi keret kidolgozására - áll az elemzésben.
   
A Fitch szerint az 500 milliárd eurós új hitelezési kapacitás nem fedezi Spanyolország és Olaszország bruttó finanszírozási igényeit; a hitelminősítő saját becslése szerint a két ország együttes bruttó finanszírozási igénye csak az idén 521,9 milliárd euró lesz. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a tűzfal megemelése erősíti az alapok azon képességét, hogy "biztonságot nyújtó befektetőként" lépjenek fel új kibocsátások esetén, és akár másodpiaci kötvényvásárlásokkal is akadályozzák a járvány terjedését.
   
E megközelítés alapján az ESM/EFSM alapok arra szolgálnak majd, hogy a szuverén euróövezeti kötvénykibocsátók az adósságpiacon maradhassanak. Ez azt is jelenti, hogy e stabilitási és mentőalapok nem a piaci finanszírozás alternatívájává válnak, és ezért nem szükséges olyan tűzfal felhúzása, amelynek mérete megegyezik a perifériális eurótagállamok teljes bruttó finanszírozási igényeivel. Siker esetén ez hozzájárulhat az önmegvalósító likviditási válságok kivédéséhez, és időt engedhet az euróövezeti szuverén adósoknak takarékossági intézkedések és szerkezeti reformok bevezetésére - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.
   
Más nagy londoni házak ugyanakkor korántsem ennyire derűlátó módon kommentálták az euróövezeti tűzfal megemeléséről hozott döntést.
   
Az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai a pénzügyminiszteri tanács ülése után összeállított értékelésükben "egyértelműen jó irányba tett lépésnek" nevezték a tűzfal megemelését, közölték azonban azt is, hogy véleményük szerint a pénzügyi védőeszköz kapacitásának "nagyon drámai" mértékű emelésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig eléri a 2500 milliárd eurót.

A Capital Economics közgazdászainak megítélése szerint a tűzfal a most elfogadott új tervek nyomán sem lesz elég nagy ahhoz, hogy Olaszország és Spanyolország is távol maradhasson az adósságpiactól legalább ahhoz hasonló hosszúságú időre, amennyi például Görögországnak és Portugáliának megadatott.
   
A Capital Economics londoni elemzői szerint mindezek alapján valószínűleg "még sokkal merészebb lépésekre" lesz szükség a piacok megnyugtatására azzal kapcsolatban, hogy megvan a biztonságosan hozzáférhető, "megfelelő tűzerő" az eladósodott nagy euróövezeti gazdaságok esetleges súlyos problémáinak kezeléséhez.
   
A Commerzbank elemzőinek kommentárja szerint is kétséges, hogy a múlt heti megállapodással rá lehet-e bírni a befektetőket több perifériális euróövezeti szuverén kötvény vásárlására. Annak kockázata, hogy egy ország - akár részlegesen - törlesztésképtelenné válik, nem a támogatási alap méretétől függ; az európeriféria országainak gazdaságuk versenyképességét kell helyreállítaniuk, ez a kulcstényező, ennek elmaradása esetén adósságterhük aligha lesz fenntartható hosszú távon - vélekedtek a Commerzbank szakértői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.