Szőlőtőke nő az olasz maffia egykori földjein

Díjnyertes borok születnek a véráztatta Szicílián

Már díjnyertes borokkal is büszkélkedhet a szicíliai borászok új hulláma, amelynek tagjai újfajta termelőszövetkezetekbe tömörülve művelik meg az olasz maffia által egykoron birtokolt földeket.

2012.04.01 23:40MTI

A héten Veronában megrendezett Vinitaly elnevezésű borvásáron mutatkoztak be a Centopassi szőlészet új borai, az Európai Unió és Olaszország közös programjának termékei. A projektet azzal a céllal indították el, hogy a dél-olaszországi - szicíliai, calabriai, pugliai és campagnai - térségekben elterülő, korábban a maffiához tartozó birtokokat törvényesen integrálják a helyi gazdaságba.

A program célja a gazdaság fellendítése, munkahelyteremtés, és egy olyan szellemiség kialakítása, amely elutasítja és nem védelmezi a szervezett bűnözést. Nem utolsósorban pedig a hatóságok által lefoglalt földek visszavezetése a mezőgazdasági termelésbe.

A Pon Sicurezza nevű program keretében eddig 61 millió eurót fektettek be a maffia által egykoron uralt üzleti tevékenységek újjáélesztésébe. A projekt 125 hektárnyi szőlészetet, 800 hektárnyi olíva- és citrusbirtokot, zöldségeskerteket és gabonatáblákat ölel fel.

"A vállalkozások megmutatják, hogy a maffia legyőzésével el lehet kezdeni törvényes keretek között bort, olívaolajat, magas minőségű mezőgazdasági termékeket előállítani a munkások és a termelők érdekeinek megfelelően" - mondta Raffaele Lombardo szicíliai kormányzó.

A legújabb, minap bejelentett program keretében az Unicredit bank nyújt majd segítséget egy új 150 hektáros szőlészet létrehozásában Palermo mellett az egykori maffiavezértől, Michele Grecótól lefoglalt földeken. A "pápa" becenéven ismert maffiavezér 2008-ban halt meg életfogytiglani börtönbüntetését töltve, amelyet számtalan gyilkosság elrendeléséért, köztük Olaszország legfőbb maffiaellenes harcosa, Carlo Alberto Dalla Chiesa tábornok és felesége 1982-es meggyilkolásáért szabtak ki rá.

"Most Szicília újjászületésének szimbólumává válik az, ami egykoron a maffia gazdasági erejének jelképe volt" - húzta alá Gaetano Aramo szicíliai gazdasági biztos.

A programba bevont földek, szőlészetek többsége már régóta parlagon hever, mivel egykori tulajdonosuk börtönbüntetését tölti, ráadásul akár még további hét évig is eltarthat, amíg az olasz hatóságok hosszas jogi csatározásokban hivatalosan elkobozhatják azokat.

"Mire a szőlészeteknek új tulajdonosuk lesz, a legtöbb tőke kipusztul, és az egészet újra kell telepíteni" - magyarázta Francesco Galante, aki a maffiaföldek újraintegrálásért felel.

Kezdetben az új tulajdonosokat megfélemlítették, felgyújtották például az éppen beérett gabonaföldet. "Ez elbátortalanította a tulajdonosokat, de, amikor a program elkezdett jól működni, ... a hangulat megváltozott, és a megfélemlítések is elmaradtak" - tette hozzá.

A program útjában még így is jelentős akadályok állnak. A lefoglalt mezőgazdasági földek mintegy 40 százaléka a bankok kezében van. Sok maffiózó ugyanis hitelekkel terhelte meg azokat, aztán szándékosan csődöt jelentett, hogy ne tudják kisajátítani és gyorsan újrahasznosítani tulajdonukat.

A Centopassi borászatban tavaly félmillió palack bort készítettek, a bevétel 900 ez

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.