Az e-közigazgatás részeként valósul meg

Jövőre már elektronikusan engedélyezik az építést

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára közölte: jövőre már elektronikusan történik az építési engedélyek iránti kérelmek fogadása és az ügyintézés is.

2012.03.28 11:59MTI

Hozzátette, mindez egy közel 90 százalékos uniós támogatású, összesen 1,1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként, az e-közigazgatás részeként valósul meg.
   
Magyarországon 390 első fokú és 20 másodfokú építésügyi hatóság működik: a járási rendszerre való áttéréssel ezek száma a felére csökken, miközben az építésügyi hatósági feladatok az önkormányzati jegyzők hatásköréből állami kézbe kerülnek.
   
Az így felszabaduló szakembereket várhatóan az építésügyi felügyeletek alkalmaznák majd - tette hozzá a helyettes államtitkár.
   
A hivatalos nevén az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) nem csak az interneten, hanem a kormányablakon keresztül is elérhető lesz. A tervező vagy az online felületen tölti ki az engedély iránti kérelmet és mellékeli hozzá a terveket, vagy a kormányablakok valamelyikébe CD-n benyújtja.    

Az eljárást már az is gyorsítja, hogy az összes melléklet nélkül nem fogadja el a rendszer a kérelmet, így nem lesz szükség hiánypótlásra.
   
A rendszerben nem mozognak iratok, a szakhatóságok is a központi helyről, elektronikusan jutnak hozzá a tervekhez és így közlik véleményüket az építésügyi hatósággal. A másodfokú eljárás is elektronikus lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.