Egy-két-há

A csehek euróval számolnak

A cseh kormány továbbra is számol az euró bevezetésével és nem kíván tárgyalásokat kezdeményezni az Európai Unióval (EU) Václav Klaus államfő azon elképzeléséről, hogy Csehország kapjon kivételt a közös pénznem bevezetése alól.

2012.03.11 19:53MTI

Erről Petr Necas cseh miniszterelnök beszélt a prágai közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. 

"A köztársasági elnök egy éve felhívással fordult a kormányhoz, hogy kezdjen tárgyalásokat az euróhoz való csatlakozást érintő kivételről. Én ezt a véleményt nem osztom, ebben nem értek egyet az elnök úrral, s egyetlen egy okot sem látok arra, miért kellene ezt a lépést a Cseh Köztársaság kormányának megtennie" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Necas úgy véli, hogy az euró bevezetését a cseh lakosság azon a népszavazáson hagyta jóvá, amikor az Európai Unióhoz történő csatlakozásról döntöttek, ezért ezt "a Cseh Köztársaság kötelezettségének lehet tekinteni". 

"Nem látok semmi okot arra, miért küldjünk felesleges és hamis politikai jelzést a tagállamok felé, s miért fizessük meg ennek a lépésnek a politikai árát, hiszen az euró csoportból való kilépést - ami nálunk még csak kötelezettség szintű - az összes tagállamnak jóvá kellene hagynia. Ez Csehországot és az euróövezetet is megkárosítaná" - fejtette ki Necas.
 
Leszögezte: a cseh gazdaság nagyon szorosan össze van kötve az euróövezettel, és senkinek sem lehet érdeke, ennek a helyzetnek a megromlása. Csehországban jelenleg nincs hivatalos időpont az euró bevezetésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.