Több pénzintézet fogott össze

Svájc gyanakszik: befolyásolták a bankközi kamatlábat?

Vizsgálatot indítottak svájci hatóságok több európai, amerikai és japán banknál, mert azt feltételezik, hogy a pénzintézetek összehangoltan befolyásolták a bankközi kamatlábat.

2012.02.03 11:44MTI

Ezeket - egyebek közt az Euribort, vagy a Libort - veszik figyelembe a bankok az egymásnak folyósított hitelek kamatának megállapításakor, ez pedig hatással van a lakossági, vállalati hitelek, illetve egyéb pénzügyi termékek kamatainak alakulására.
   
Hasonló célból vizsgálódott az Európai Bizottság tavaly ősszel több európai banknál. Amerikai és brit felügyeleti hatóságok is vizsgálódnak, hogy a kamatláb befolyásolásával a bankok a válság idején nem keltettek-e olyan látszatot, hogy a valóságosnál olcsóbban jutnak hitelhez, jobbnak mutatva pénzügyi helyzetüket, megnyugtatván a pánikba esett befektetőket.
   
A svájci COMCO piacfelügyeleti szervezet pénteki közlése szerint arról kapott információt, hogy származtatott (derivatív) tőzsdei termékeket értékesítő kereskedők manipulálhatták a londoni Libor és a tokiói Tibor bankközi kamatlábat.
   
A COMCO szerint a vizsgálat a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, a Citigroup, a Credit Suisse, a Deutsche Bank, a HSBC Holdings, a JP Morgan Chase, a Mizuho Financial Group Inc., a Rabobank Groep N.V., a Royal Bank of Scotland Plc, a Societe Generale, a Sumitomo Mitsui Banking Corporation és az UBS bankra terjed ki.
   
A Libort naponta állapítja meg a brit bankszövetség a bankoktól kapott adatok alapján, amelyek azt mutatják, hogy mennyiért tudnak egymástól kölcsönözni egy meghatározott időintervallumban. A kamat egyebek mellett irányadó a mintegy 350 ezer milliárd dollárt kitevő értékpapírpiac számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.