A bér alacsony, a megélhetés drága

Kerülik Sanghajt a vendégmunkások

A magas megélhetési költségek és alacsony bérek miatt a migráns munkások egyre inkább kerülik Sanghajt.

2012.02.02 14:50MTI

Munkaerőhiánnyal kénytelen szembesülni a 23 milliós Sanghaj városa, mert a kínai holdújévre hazautazó migráns munkások egy része nem tért vissza az ünnepek után. Ők elsősorban azért döntöttek végleg a város elhagyása mellett, mert a megélhetési költségek magasak, a helyi munkaadók pedig nem hajlandók a béreket emelni - mondta a Shanghai Daily napilapnak Csao Csien-tö (Zhao Jiande), a városi emberi erőforrásért és közbiztonságért felelős hivatal migráns munkásokért felelős igazgatója.    

Míg korábban a keleti part gyárai, építkezései és vállalatai jelentették a biztos állást a migráns munkások számára, ma, az ország belső tartományainak gyors fejlődésével, egyre több a munkalehetőség eredeti lakóhelyeik közelében is. Nemcsak a körülmények, maguk a munkások is megváltoztak: szüleiknél általánosságban magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, jobb munka- és lakhatási feltételeket, magasabb béreket követelnek.    

"Ma a munkások választanak munkahelyet, nem pedig őket választják ki egy-egy munkára, mint történt az évekkel ezelőtt" - részletezi Csao.    

A probléma elsősorban a kis- és közepes vállalatokat érinti érzékenyen, ahol már kisebb számú munkás elmaradása is a működést veszélyezteti. Bár összehasonlításban Sanghaj megélhetési költségei a legmagasabbak a keleti tartományokban, a migránsok elmaradása az összes partmenti nagyvárosban gondot okoz. A dél-kelet-kínai Sencsen (Shenzhen) városa a problémának elejét véve az ünnepek utánra, február 1-jére minimálbér-emelést jelentett be. A 14 százalékos emelkedésnek is betudhatóan a sencseni munkaadók a migráns munkások 90 százalékának visszatértét várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.