Használja a meg sem rendelt netet? Leszerződött!

Jogszabályellenes gyakorlatot folytat a Telekom - Az NMHH-hoz fordult a KÖFE

A fogyasztó meg sem rendelte a mobilinternet szolgáltatást, mégis fizetnie kell. Pedig a jogszabály egyértelmű: kifejezett elfogadó nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy a szerződés létrejöjjön, mely alapján díjfizetési kötelezettsége keletkezhet a fogyasztónak.

2012.01.27 09:43ma.hu

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósághoz fordult a fogyasztók széles körének védelme érdekében. 
 
Jogszabályellenesen jár el a Magyar Telekom Nyrt. akkor, amikor a fogyasztó meg sem rendelte a Mobilinternet szolgáltatást, a vállalkozás mégis ráutaló magatartásként értékeli annak használatát, amely alapján létrejön a szerződés és a csomag aktiválása.
 
Egyesületünk érdekfeltáró tevékenysége során szembesült azzal a ténnyel, hogy a Magyar Telekom Nyrt. ilyen és hasonló tartalmú sms-eket juttat el ügyfeleinek, ha mobiltelefonjukon interneteznek:
 
„NetStart mobilinternet csomagját 13.2 Ft/10kB díjért használta, így az előfizetői szerződés létrejött. Lemondásért küldje a –NETSTART üzenetet a 1430-ra.T-Mobile”
 
A T-Mobile általános szerződési feltételei szerint az előfizetői szerződés megkötésére írásban, szóban vagy ráutaló magatartással kerülhet sor. A Mobilinternet szolgáltatásnál már fennálló előfizetői jogviszony esetén pedig szóban vagy ráutaló magatartással is történhet mindez.
 
Ez azonban ellentétes az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló 6/2011. (X. 6.) NMHH rendelettel, melynek értelmében a szolgáltató nem követelhet az előfizetőtől díjat, ellenszolgáltatást, ha olyan szolgáltatást, terméket vagy elektronikus hírközlő eszközt értékesít, amelyet az előfizető nem rendelt meg. A szolgáltató erre vonatkozó ajánlatának hallgatólagos vagy ráutaló magatartással történő elfogadását az előfizető elfogadó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni.
 
Ez alapján tehát a Magyar Telekom Nyrt. az általános szerződési feltételei szerint ráutaló magatartásként értékeli a használatot, amely alapján létrejön a szerződés és a csomag aktiválása. Holott ezt nem tehetné meg, hiszen nem vélelmezheti az elfogadást, mivel a fogyasztó kifejezett elfogadó nyilatkozatot nem tett, így az NMHH rendelet értelmében jogszabályellenesen jár el a vállalkozás.
 
A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület mindezek miatt a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósághoz fordult annak érdekében, hogy a hatóság jogszabályban meghatározott feladatkörében járjon el és kötelezze a vállalkozást jogszabályellenes szerződési feltételeinek megváltoztatására.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.