Erősödő kockázatok

IMF: keskeny ösvényen egyensúlyoznak a döntéshozók

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a kockázatok erősödésével egyre keskenyebb ösvényen egyensúlyoznak a költségvetési döntéshozók.

2012.01.24 16:30MTI

A szervezet kiemelte: a fejlett piacok költségvetési hiányai jelentősen csökkentek 2011-ben, és sok ország további kiigazítást tervez 2012-ben is. Jóllehet folyamatos korrekció szükséges az adósságszintek középtávú fenntarthatóságának megteremtéséhez, ideális esetben ez a folyamat a megfelelő növekedési ütem fenntartása mellett történik - tette hozzá a Valutaalap.
   
Az IMF jelentésében hangsúlyozta: a meglévő, jelentős megszorítások fényében a kormányzatoknak nem szabad a növekedési ütem további lassulására újabb kiadáscsökkentéssel reagálniuk, inkább - amennyiben a pénzpiaci helyzet ezt lehetővé teszi -  az automatikus stabilizációs folyamatokra kell várniuk. A további megszorításoknak az adósság refinanszírozására gyakorolt kedvező hatásait ugyanis sok esetben kioltaná a gyengébb növekedés miatti bizalmatlanság.
   
A Valutaalap szerint a megfelelő költségvetési mozgástérrel rendelkező euróövezeti államoknak újra kellene gondolniuk a deficitcsökkentési tervek szigorú ütemezését. Emellett, néhány országnak, különösen az Egyesült Államoknak és Japánnak világosabbá kell tenniük középtávú konszolidációs terveiket.
   
Az IMF szerint az olyan helyzetekben, amikor a reformok ellenére csak lassan áll helyre a piaci bizalom, a megfelelő nem piaci finanszírozási formákkal kell megtámogatni a kiigazítási folyamatokat.
   
Az IMF számításai szerint a fejlett gazdaságokban mintegy 1 százalékponttal csökkent 2011-ben a GDP-arányos költségvetési hiány. Az euróövezeti tagállamok államháztartási hiánya 2 százalékponttal, a ciklikus hatásoktól tisztított adatok szerint 1,25 százalékponttal mérséklődött tavaly. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek legnagyobb része a 2,25 százalékpontos német csökkenésnek tudható be.
   
A washingtoni székhelyű szervezet üdvözölte az euróövezeti költségvetési politikák integrációjának mélyítésére létrehozott kormányközi egyezményt. Kiemeli ugyanakkor, hogy a hatékony válságkezeléshez a szerződésben foglaltak gyors végrehajtása is szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.