Lezárják a Hormuzi-szorost?

EU-s szankciók - Irán "erőteljesen tiltakozik"

Az iráni külügyminisztériumba kérették kedden az EU-elnökséget ellátó Dánia teheráni nagykövetét, hogy tolmácsolják neki Irán tiltakozását az EU új szankciói miatt.

2012.01.24 16:15MTI

Az Európai Unió hétfőn döntött úgy, hogy július 1-jéig úgynevezett késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, a teheráni központi bankot pedig szankció alá helyezi, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni - Nyugat-Európa és az Egyesült Államok által katonai célúnak minősített - nukleáris programját.
   
Ali Asgar Hadzsi iráni külügyminiszter-helyettes közölte a dán nagykövettel, hogy Teherán "erőteljesen tiltakozik az illogikus döntés ellen" - jelentette a találkozóról a hivatalos iráni hírközlés.
   
"Az iráni nép már többször bizonyította, hogy nyomás és elnyomó intézkedések hatására se mond le törvényes és indokolt jogairól, és így lesz ez a jövőben is" - hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy az EU-t terheli a felelősség átgondolatlan és válságot okozó döntése következményeiért.
   
Teherán korábban kilátásba helyezte, hogy olajexportját sújtó büntető intézkedések esetén lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül a perzsa-öböli országok olajának nagy részét szállítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.