Nincs "vidékfejvesztés"

Vidékfejlesztés - Ángyán távozott, de az irány marad

Fazekas Sándor szerint nem változik a Vidékfejlesztési Minisztérium politikája Ángyán József lemondása miatt, a tárca kezdettől fogva alaposan átgondolt filozófia alapján végzi a munkáját, és ez a parlamenti államtitkár távozása után is így marad.

2012.01.20 10:43MTI

A német fővárosban pénteken kezdődött nemzetközi Zöld Hét (Grüne Woche) mezőgazdasági szakkiállításon a miniszter elmondta: Ángyán József január 18-án nyújtotta be lemondását írásban, döntését nem indokolta. A miniszter január 23-án személyesen tájékoztatja a kormányfőt az államtitkár távozásáról.    

Azokra az ellenzéki megjegyzésekre reagálva, amelyek szerint Ángyán József távozásával az „agrobiznisz”, illetve a  „nagybirtokos lobbi”  kerekedett felül a vidékfejlesztésben, Fazekas Sándor leszögezte: „a tárca által követett agrárpolitikában semmiféle változás nincs és nem is lesz”. Hozzátette: a minisztérium „egy jól átgondolt filozófiát vall, amely a kormányprogramban és a vidékstratégiában is megtalálható”, és ez a parlamenti államtitkár távozásával nem változik.

Jobbik: veszélyes fordulatot vett a Fidesz-kormány agrárstratégiája

A Jobbik szerint Ángyán József távozásával veszélyes fordulatot vett a Fidesz-kormány agrárstratégiája - erről Varga Géza, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő szerint a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára lemondásának az az oka, hogy "elfogyott körülötte a levegő a minisztériumban" és ez "komoly aggodalomra ad okot", és a hétfőn bemutatott Darányi Ignác Terv "csütörtökre meg is halt", hiszen Ángyán József volt a garancia arra, hogy az megvalósul.        
Hangsúlyozta, hogy a Darányi Ignác Terv annak a folyamatnak a betetőzése volt, amelynek során Ángyán József államtitkársága korábban megfogalmazta a nemzeti vidékstratégiát is. Azonban - folytatta a Jobbikos képviselő - amikor elmaradt ennek a 2011 őszi parlamenti tárgyalása, elkezdtek gyanakodni, hogy a kormányban mégsem azok az erők győztek, akik a kis- és közepes családi gazdaságokat, a környezetkímélő mezőgazdaságot és a helyi gazdaság élénkítését támogatják, hanem "a Fidesz mögött is megtalálható agrárlobbi", például a Magosz nagygazdái, akik a tőkés társasági logikát követik.    

Sem a nemzeti vidékstratégia megvalósulását, sem a magyar víz és föld megvédését nem látjuk biztosítottnak - jelentette ki a politikus utalva arra, hogy a miniszterelnök hétfőn a Darányi Ignác Terv bemutatásakor többek között arról beszélt, hogy a termőföldért és az ivóvízért folyó háború már elkezdődött, csak nem fegyverekkel hanem más eszközökkel, például leminősítésekkel vívják.    

Ángyán József csütörtökön nyújtotta be lemondását, amit nem indokolt, ugyanakkor a Népszabadság azt írta, hogy a közszolgálati leépítések részeként az államtitkár személyéhez köthető munkatársakat bocsátottak el szerdán a tárcánál, ezután helyezte kilátásba távozását az államtitkár. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nem változik a Vidékfejlesztési Minisztérium politikája Ángyán József lemondása miatt, a tárca kezdettől fogva alaposan átgondolt filozófia alapján végzi a munkáját, és ez a parlamenti államtitkár távozása után is így marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.