A magyarok negyede nem tudja

Ön tudja, mi az a thm?

A COFIDIS Hitel Monitor felmérése szerint az alacsony teljes hiteldíj mutató (thm) az egyik legfontosabb elvárás a hitelfelvétel során, ám a magyarok negyede nincs tisztában a fogalom jelentésével.

2012.01.19 16:51MTI

Az elmúlt időszakban fokozott társadalmi figyelem irányult a thm-re, amelynek szintjét az Országgyűlés a személyi kölcsönök esetében nemrégiben az éves jegybanki alapkamat plusz 24 százalékban maximálta, bevezetését pedig az eredetileg tervezett 2012. január 1-jéről április 1-jére módosította - ismerteti a pénzügyi cég közleményében.
   
A kutatás eredménye szerint a magyarok negyede nem tudja, mit jelent a thm, a megkérdezettek mindössze 48 százaléka állította, hogy teljes mértékben tisztában van a fogalommal. A tájékozatlanok aránya a közép-magyarországi régióban alacsonyabb.
   
A fogyasztók zöme (79 százalék) úgy véli, hogy nem lehet személyi kölcsönt felvenni 30 százalék alatti thm-mel, míg 63 százalékuk szerint csak "nagyon magas" kamatra lehet hitelhez jutni. A fogyasztók kifejezetten tartanak a személyi hitel igénylésével együtt járó addicionális költségektől is: 57 százalékuk gondolja úgy, hogy a kamaton felül mindig fizetni kell kezelési költséget, számlavezetési díjat és hitelbírálati díjat is. Sőt, többségük úgy véli, hogy előbb-utóbb minden esetben találkoznak rejtett költségekkel is.
   
A személyi hitel igénylési folyamatával kapcsolatos tévképzetek sem elhanyagolhatóak: bár a megkérdezettek fele gondolja azt, hogy az ilyen típusú hitelhez gyorsan hozzájuthat az ember, de az igénylés folyamatát már csak a megkérdezettek 32 százaléka véli egyszerűnek, 24 százalékuk pedig azt gondolja, hogy ilyen hitelt nem is lehet interneten keresztül igényelni. Sokan (44 százalék) ugyanakkor a személyi kölcsönnel kapcsolatos összes negatív attitűd és informálatlanság ellenére elismeri, hogy a személyi kölcsön nagyon jó lehetőség akkor, ha az embernek váratlan kiadásokat kell finanszíroznia.
   
A magyarok személyi hiteleknél a biztonságot garantáló feltételeket: a havonta változatlan törlesztő részletet (61 százalék), alacsony thm-et (57 százalék) és a rejtett költségektől való mentességet (53 százalék) tartják a legfontosabbnak hitelfelvételnél. A megkérdezettek számára fontos még, hogy a hitel forint alapú legyen és érthető, világos kondíciókat, feltételeket kínáljon. Hitelintézetek esetén a megbízhatóság, a korrektség és az átláthatóság a legfontosabb tulajdonságok.
   
A COFIDIS Magyarországi Fióktelepének az NRC közreműködésével készült COFIDIS Hitel Monitor kutatása tavaly év végén felmérte a fogyasztók thm-re vonatkozó ismereteit, elvárásait. A kutatást ezer fő bevonásával, 2011 novemberében országos reprezentatív mintán végezték a 18-69 éves korosztály körében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.