Integrálni kell a termelésbe a falusi zártkerteket

Előrelépést jelenthet a Darányi Ignác Terv

Raskó György agrárközgazdász és agrárvállalkozó kijelentette: előrelépést jelenthet a magyar mezőgazdaságban, főként az integrációban a Darányi Ignác Terv.

2012.01.19 16:22MTI

A szakember - az agrártárca volt államtitkára - szerint jelentős fejlődéshez vezethet, ha sikerül azt a több százezer hektár falusi zártkertet és portát integrálni a termelésbe, ahol az utóbbi években a termelési aktivitás jelentősen csökkent. Ezek a földterületek ugyanis a szakkifejezés szerint kultúrállapotban, (jó állapotban) lévő területek, és ha azt integrációban hasznosítják úgy nemcsak munkát adhatnak az itt élőknek, de jelentős értéket is előállíthatnak.
   
Raskó György szerint ezt a területet a korábbi kormányok elhanyagolták, de ha a mostani agrárkormányzat anyagilag is támogatni tudja az integrációk elindítását, úgy akár sikertörténetről is lehet majd beszélni.
   
A volt államtitkár kifejtette: lehet ugyan a gazdák egyéni kezdeményezésére bízni az integrációt, az összefogást, de szerinte eredményesebb, ha ezt a feladatot a legtöbb faluban már ott lévő - a téeszekből és állami gazdaságokból átalakult - mezőgazdasági üzemek vállalják fel. Szerinte ugyanis ezeknél a cégeknél megvan a jól működő integrációhoz szükséges szaktudás is.
   
A szakértő főként a sertés- és baromfitenyésztés, valamint a zöldség-gyümölcs termesztés területén lát lehetőséget a professzionális integrációk kialakítására. Ezeken a területeken ugyanis Magyarországnak jelentős komparatív előnye is van. Úgy vélte, az lenne az igazi siker, ha mindehhez helyi élelmiszeripari feldolgozás is társulna. Megjegyezte: vannak térségei az országnak, ahol ilyen összefogások, integrációk már léteznek
   
Érdekesnek nevezte a program névválasztását, mivel, mint mondta Darányi Ignác nagyüzempárti volt és arra törekedett, hogy a múlt század fordulóján a korszerűtlen nagybirtokokat korszerű nagyüzemekké szervezze. Ezt tette saját, mintegy 5.000 kataszteri holdas birtokával is. Darányinak volt elképzelése arról, hogy Magyarország miként lehet Európa éléskamrája.
   
Kifejtette: a fejlett mezőgazdaságú országokban, például Hollandiában, Dániában és Olaszországban az integrációs modell - az egyéni gazdák összefogásaként, szövetkezetek formájában - most is működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.