Valuta-vámpírkodás

A balhés nej miatt mondott le a svájci jegybankelnök

Azonnali hatállyal lemondott Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke hétfőn, mivel nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy nem volt tudomása felesége valutavásárlási szándékáról, emellett pedig meg akarja őrizni a központi bank hitelességét a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben.

2012.01.09 18:17MTI

Hildebrand felesége még a nyár folyamán mintegy félmillió dollárt vásárolt a svájci frank árfolyamrögzítése előtt három héttel, majd később - amikor megerősödött a dollár a beavatkozás hatására - nyereséggel eladta az összeget. Az üggyel kapcsolatban felmerült a bennfentes kereskedelem gyanúja. A bankelnök azt állította, hogy nem követett el jogsértést, és ezt egy független auditori vizsgálat is alátámasztotta.

Az SNB-t ideiglenesen az alelnök, Thomas Jordan vezeti majd, az új jegybankelnök személyéről a kormány dönt.

A svájci bankbotrány múlt héten tört ki, miután a Sarasin Bank kirúgta Reto Tarnutzer nevű alkalmazottját, aki a valutafelvásárlás ügyét kiszivárogtatta a bankelnök egyik politikai ellenfelének. Hildebrandnak korábban esze ágában sem volt lemondani, s azt állította, hogy az ügylet után egy nappal szerzett tudomást felesége akciójáról.

A svájci Die Weltwoche című hetilap ezzel szemben azt állította, hogy a jegybankelnök személyesen engedélyezte a lépést. Hildebrandnak az SNB felügyelőbizottsága elnökével, Hansueli Raggenbassszal együtt meg kell jelennie a parlament gazdasági bizottsága előtt is. Ez azt vizsgálja majd, hogy szigorúbb szabályozásra van-e szüksége a jegybanknak a nagyobb átláthatóság érdekében, mivel az SNB belső etikai kódexe szerint Hildebrand nem követett el jogsértést.

A bizottság előtt egyúttal a banktitok védelme is téma lesz majd, amelyet mind a kiszivárogtató, mind az adatokat a médiának átadó SVP jobboldali párt megsértett. Tarnutzer egyébként elítélte és "könyörtelennek" nevezte az SVP módszerét.

A férfi saját bevallása szerint mindössze az ügylet tisztázását, nem pedig az adatok nyilvánosságra hozatalát akarta elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.