Közérthetővé tennék a költségvetést

"Büdzsémagyarázó projektet" indítottak Bajnaiék

Internetes oldalt indított a költségvetés magyarázatára a Bajnai Gordon, volt miniszterelnök által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány.

2011.10.06 11:25MTI

A közöskassza.hu oldal bemutatásán Oszkó Péter, az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke csütörtökön azt mondta: a cél, hogy a közvélemény számára közérthetővé tegyék a költségvetést.
   
A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere közölte, hogy a "büdzsémagyarázó projektet" a 2012. évi költségvetés tervezetének parlamenti benyújtásával párhuzamosan indították el.
   
Hangsúlyozta, az ország költségvetése mindenkié, nem kormányzati, nem politikai ügy, az egész ország ügye, fontos, hogy egyre többek számára legyen átlátható, megérthető. A program a büdzsé "magyarról magyarra" fordítását igyekszik megvalósítani - tette hozzá.
   
Az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke beszámolt arról is, hogy a civil kezdeményezésű program megvalósítása során a nyilvánosság számára hozzáférhető adatokból dolgoznak. A költségvetési tervnek olyan könyvelési nyelve van, amelyet óriási munka "dekódolni", azaz besorolni értelmezhető kategóriákba - mondta.
   
Jelezte, hogy az elemzések hátországát a korábbi Költségvetési Tanács szakembereiből megalakított Költségvetési Felelősségi Intézet adja, amelyet Romhányi Balázs vezet.
   
A tartalomról szólva Oszkó Péter kifejtette: az oldalon részletesen, közérthetően kívánják majd bemutatni az állam bevételeit, azt, hogy azok milyen nagyságrendben terhelik a kiadásokat, és azt, hogy mi is az a hiány. Mint mondta, benéznek a számok mögé, beszámolnak majd arról, hogy egy-egy költségvetési döntésnek milyen következményei vannak; a számokkal kívánják lefordíthatóvá tenni a kormányzati politikát. Kiemelte, szakmai elemzéseket, grafikonokat publikálnak majd az oldalon.
   
Hozzátette még, hogy nem szeretnének politikai vitákat folytatni, a cél az, hogy "emészthetővé" tegyék a költségvetési folyamatokat.
   
Emlékeztetett arra: Bajnai Gordon eredeti szándéka szerint az alapítvány közpolitikai, szakmai témákkal foglalkozik, kifejezetten távol tartja magát a politikai jellegű tevékenységtől, de a politika érdekkörébe tartozó szakmai vitákban véleményt kíván nyilvánítani és vitákat is akar generálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.