Orbán bejelentésén kívül semmi sem történt?

MSZP: árfolyamrögzítés helyett kamatrögzítést!

Az MSZP a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés helyett a lakossági hitelkamatok referenciakamathoz kötését javasolja az ingatlan- vagy állami kezességvállalási fedezettel létrejött hitel-, illetve kölcsönszerződésekkel kapcsolatban.

2011.09.29 09:25MTI

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője közleményében azt írta: a kamatrögzítés - javaslatuk értelmében - nemcsak a lakáscélú hitelügyletekre terjedne ki, hanem valamennyi olyan hitel-, illetve kölcsönügyletre is, amely ingatlan- vagy állami kezességvállalási fedezettel jött létre.
   
Orbán Viktor miniszterelnök két hete bejelentette a "devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött" kamat-megállapításának bevezetését, de a kormány a bejelentésen túl azóta sem tett semmit, az MSZP ezért állt elő megoldási javaslatával - olvasható a közleményben.
   
Az ellenzéki képviselő közlése szerint pártja indítványa kizárja az egyoldalú kamatmódosítás lehetőségét, valamint 3 százalékban határozza meg a kamatfelár mértékét. A törvényjavaslat a jelenleg hatályban lévő hitelszerződésekre is vonatkozik, így ezeket megfelelően módosítani kell, a módosított szerződés alapján kiszámított túlfizetésekkel pedig el kell számolni, így például tőketörlesztésként kell jóváírni.

A javaslat rögzíti, hogy a hitelszerződés módosításáért a hitelintézet nem számíthat fel költséget az adós felé, valamint azt is, hogy a szabályozás módosítása esetén a bank a kivetett különadóból leírhatja a közjegyzői költséget - írta Szekeres Imre.
   
A képviselő szerint az MSZP javaslata kedvező helyzetet teremthet arra az esetre is, ha az Európai Bíróság a későbbiekben jogellenesnek ítélné a végtörlesztéssel kapcsolatban elfogadott magyar szabályozást, és kártérítésre kötelezné a magyar államot, akkor ugyanis a kártérítési összeg megfizetése valamennyi hazai adófizetőt terhelné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.