Viszonylagos erő

Masszív kiárusításban az arany és az ezüst

A befektetési piacokon jelenleg mindent visz az ár. Miközben a BUX és a Dow Jones index 10,96 illetve 6,41%-os heti veszteséggel zártak, az arany csökkenő tendenciája ellenére is még viszonylagos erőt mutatott.

2011.09.26 08:53ma.hu

Vérfürdőt emlegetni ezért túlzás, de az arany londoni fixing alapján 5,85%-os heti esésén (forintban -3,33%) nincs mit szépíteni. Hasonlóra 2009. február végén volt példa utoljára. Még ha biztonsági menedékként most a dollár szemlátomást nagyobb vonzerővel is bír az aranynál, az eluralkodó globális adósságválság előbb vagy utóbb ismét a sárga nemesfém nagy visszatérését fogja eredményezni – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A világgazdaság hovatovább tetszhalott állapotba kerül, a bankszektorban egyre zordabb viszonyok uralkodnak, az adósságprobléma irányítása kicsúszik a döntéshozók keze közül, és már a jegybankok sem igazán urai a helyzetnek. Egy deflációs sokk fenyeget. Ilyen viharos időkben az arany és bizonyos fokig még az ezüst is alkalmas arra, hogy biztonságot nyújtson a tőzsdei árfolyamveszteségekkel szemben.

A részvénypiacokon végigsöprő legutóbbi eladási hullám most azonban a nemesfémeket sem kímélte. A kiárusítás oka részint abban keresendő, hogy az egymás között is már csak alig hitelező pénzintézetek likviditási nehézségekkel küzdenek. Ez pedig ahhoz vezet, hogy nyereséges pozíciókat is pénzzé tesznek, valamint hitelből finanszírozott befektetéseket zárni kényszerülnek.

Miközben az elmúlt napokban a részvények és nyersanyagok kéz a kézben zuhantak, a kötvényárfolyamok rekordalacsony kamatot eredményezve markánsan megerősödtek. A befektetőknek minden okuk megvolna rá, hogy fanyalogjanak e mikroszkópikus kamatok láttán, ám most mégis a megbízhatóbb besorolású állampapírok felé fordulnak. A svájci frank és az arany után bennük keresik a pillanatnyi menedéket. Pedig normális körülmények között az alacsony kamathozam inkább a részvénypiacoknak és az aranynak kedvezne. Az aktuális események azonban jól példázzák, hogy a helyzet nyilvánvalóan minden, csak nem normális. Az ezüstár mindeközben különösen a darálóba került. Miután az ezüstfelhasználás mértéke erősen függ a konjunktúra alakulásától, a szürkésfehér nemesfém meglehetősen megszenvedi a recessziós félelmek jelenlegi kiújulását.

Csillaghullás a nemesfémeknél

Kiárusítás ide vagy oda, nem a fizikai aranyukból menekülnek most tömegesen a befektetők, hanem főként az úgy nevezett derivatív termékektől szabadulnak a gazdáik. Elég ehhez egy pillantást vetni a legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett alap, az SPDR Gold Trust aranykészletére, amely az elmúlt héten nem hogy nem csökkent, hanem 9 tonnával még növekedett is. Ami az ezüstöt illeti, ott is csak 0,8%-kal fogyatkozott a messze piacelső iShares Silver Trust készlete.

Mélyrepülésben az arany és az ezüst

A londoni árfixing szerint egy uncia arany 100 dollárt vesztett az értékéből egy hét alatt, az ezüst pedig 17%-ot meghaladó drámai veszteséget produkált. A forintgyengülés azonban némileg fékezi a nemesfémek árfolyamának esését a hazai befektetők számára. Az arany esetében eddig mindössze az augusztus eleje óta elért pluszok nullázódtak le. Az ezüstnél viszont más a helyzet. Ott még akár 30 dollár alá is elérő további esés fenyeget. A kifulladó konjunktúra egyértelműen visszaveti az ezüst iránti ipari keresletet, de ez most csak egy az okok közül, ami az árfolyamcsökkenést magyarázza. A jelenlegi esésben az is szerepet játszik, hogy most minden eladó, ami csak rövidtávon pénzt hozhat a házhoz.

A letéti díjak már megint emelkednek a nemesfémeknél

A világ legfontosabb határidős árutőzsdéjét a New York-i COMEX-et üzemeltető CME Group az „árfolyamok megnövekedett volatilitása miatt” mától megemeli a határidős pozíciók finanszírozásához szükséges margin-követelményeket az aranynál 21, az ezüstnél 16%-kal. Ez a helyi idő szerint péntek délután megjelent hír csak fokozta a nemesfémekre már amúgy is nehezedő nyomást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.