Gyengült a magyar fizetőeszköz

Új rekord: a svájci frank már 255 forint felett

Az amerikai szuverén besorolás rontása által okozott piaci megrázkódtatás gyengítette a befektetői érdeklődést a kockázatosabb eszközök iránt, a forint gyengült, a svájci frank új rekordot ért el 255 forint felett.

2011.08.08 16:30MTI

A svájci frankot hétfőn délután négy órakor 252,52 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a péntek délutáni 251,59 forint után.
   
Hétfőn kora reggel új árfolyam csúcsot ért el a frank a forinttal szemben 255,12 forintos jegyzésen. Az előző csúcs péntek hajnalban volt 254,80 forinton.
   
Az eurót hétfőn délután 273,93 forinton jegyezték a péntek délután 273,11 forint után. Hétfőn 275,50 forintos jegyzésre is volt példa.
   
A dollárt 193,22 forinton jegyzik a péntek délutáni 192,60 forinttal szemben. Száz japán jen jegyzése pedig 248,65 forint 245,62 forint után.
   
Hétfőn a devizapiaci eseményeket az amerikai szuverén besorolás rontása után fokozódó kockázatkerülő befektetői magatartás határozta meg. A S&P hitelminősítő intézet az amerikai szuverén adósbesorolást az elsőrendű "AAA"-ról "AA plusz"-ra rontotta negatív kilátással.

A dollár meglehetősen stabilnak bizonyult a devizák széles körével szemben, veszített viszont árfolyamából a hagyományos devizapiaci befektetési menedék eszközök, a svájci frank és a japán jen ellenében. Az euró a kockázatkerülés közepette gyengült, csakúgy, mint az euróövezeti aspiráns országok devizái.
   
Az Európai Központi Bank olasz és spanyol kötvényhozamok csökkentését célzó kötvényvásárlásainak csak átmenetileg volt euró-erősítő hatása még hétfőn kora délelőtt, a piacok figyelme azonban a vásárlások leállása és a lépés feldolgozása után hamar visszatért az amerikai szuverén adósbesorolás pénzügyi következményeinek elemzésére.

Elemzők szerint csak az EFSF euróövezeti mentőalap lenne képes a piacokat meggyőző nagyságrendben hozamstabilizáló céllal vásárolni az adósságtörlesztési nehézségekkel küszködő országok kötvényeiből, az alap azonban ilyen jogosítvánnyal egyelőre nem rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.