Kis lépés az emberiségnek...

NASA

Hallgassa meg ön is az ár felfedezésének hangjait. Híressé vált űrhajós mondatok, Szputnyik-csipogás, a földi atmoszféra zenéje vagy jelek a Szaturnuszról - szinte bármit beállíthat csengőhangnak.

Albínó keleti sünt gondoznak a Szegedi Vadasparkban

A különös szerzetre egy szegedi család kutyája figyelt föl a kertben. A megrettent állatot befogadták és gondosan nevelték, végül bevitték az állatkert mentőközpontjába, ahol évről évre sok sünt nevelnek, és többségüket - miután megerősödtek - szabadon is tudják engedni.

Vissza a jövőbe: kész a légdeszka!!

És igen, a 2015-ös dátumra valóban előállt a lebegni gépes "gördeszka", noha annyira azért nem látványos, mint a filmben. Videónk is van!

Ilyen hal nincs is!

Nagyon érdekes kinézetű hal akadt lencsevégre - mint egy úszó kísértet a tengerek mélyén, úgy néz ki. Videónk is van róla!

hirdetés

Megvannak az első exo-üstökösök

Egy közeli csillag körül keringenek, méghozzá nem is kevesen: eddig közel ötszázat fedeztek fel a csillagászok.

Újabb lépés Kína holdprogramjában

Kínában sikeresen útnak indítottak egy emberek nélküli kísérleti űreszközt, amely a tervek szerint 380 ezer kilométeres magasságban egy félkört tesz a Hold körül, majd visszatér. A teszt a kínai űrprogram következő főszereplőjének, a Csang'o-5 űrszondának a felkészítését szolgálja.

Bekoszolhatatlanná válnak ruháink

Nem hagynak foltot az üdítők, ketchupok és más folyadékok a ruhán, mert azt speciális öblítővel kezelték

Ezzel a puskával még könnyebb gyilkolni

A távcsöves puskák csak a megfelelően képzett mesterlövész kezében pontosak igazán. Egy új fejlesztés révén azonban gyerekjáték lesz leszedni valakit akár több száz méteres távolságról is. Mutatjuk videón!

Megoldódott az óriáskarú dinoszaurusz fél évszázados rejtélye

Az 1960-as évek közepén a kutatók két hatalmas dinoszauruszkar csontjait tárták fel Mongóliában, majd évtizedeken át folytak a találgatások arról, hogy hajdanán milyen állathoz tartozhattak a gigászi végtagok. A szakemberek most a titokzatos őslény testének többi maradványát is megtalálták és megállapították, hogy a teremtmény még annál is furcsább volt, mint azt korábban gondolták.

Brutális harcos volt az eddig békésnek hitt dínó

A gyakran barátságosnak is ábrázolt növényevő dinoszauruszról kiderült, igazi ádáz harcos volt a maga korában. Ha kattint, azt is megtudhatja, melyik őshüllőt ismertük így félre.

A tervezettnél jóval hamarabb takarították el a "szemetet" az orosz űrhajósok

Le kellett venniük az Expose-R nevű kutatóberendezés úgynevezett monoblokkjának védőfedelét, és a Teszt nevű program keretében mintát vettek a PIRSZ nevű dokkoló egység ablakáról is.

Pápuavaránusz érkezett a pécsi állatkertbe

Pápuavaránusz (Varanus salvadorii) érkezett a pécsi állatkertbe a napokban, a Magyarországon elsőként a baranyai megyeszékhelyen látható állatot az intézmény Munkácsy utcai terráriumának szombati Halloween-programján ismerheti meg a közönség.

Megfejtették egy 2800 éves medvecsontváz titkait Kínában

Egy 2800 éves medvecsontváz segítségével derült fény arra, hogy az ősidőkben Közép-Kínában medvéket szelídítettek, amelyeket később áldozati célra használtak - számoltak be kínai régészek Honan tartományi felfedezésükről.

Újabb vombatbébi született a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Újabb utóda született Mollynak és Wallynak, a Fővárosi Állat- és Növénykert vombatpárjának: a babszem méretű kölyök létére egyelőre csak anyja erszényének dudorodásából lehet következtetni.

A korral járó gerincproblémáktól szenvedtek az egyiptomi fáraók

A XVIII., XIX. és XX. dinasztia korabeli múmiák igen jó állapotban maradtak fenn, és a korábban elvégzett röntgenvizsgálatok három uralkodónál - II. Amenhotepnél, II. Ramszesznél, valamint Merenptahnál, II. Ramszesz 13. fiánál fedeztek fel Bechterew-kórra (spondylitis ankylopoetica), a gerincoszlop ízületeinek és kötőszöveteinek krónikus, gyulladásos megbetegedésére utaló elváltozásokat.

Megvan Nagy Sándor harmadik feje

Megtalálták a fejét a már korábban feltárt két fej és szárny nélküli szfinx egyikének a régészek a Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír harmadik kamrájában az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében.

Pisztolyt nyomtatott, két év börtön lett a jutalma

Hatlövetű pisztolyt nyomtattak 3D-s eljárással Japánban, és noha néhány része továbbra sem műanyagból készült, egy helyi bíróság két éves börtönbüntetéssel "jutalmazta" a sikert.

Napi cuki: nandu-fiókák a Nyíregyházi Állatparkban

A struccok rendjébe tartozó nandu fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban, amelyek a kifutójukban most már láthatók is.

A klímaváltozás miatt összemennek a alpesi zergék

A kutatók az elmúlt 30 év változásait vizsgálva megállapították, hogy három évtized alatt átlag 25 százalékot csökkent az alpesi zergék súlya.

Nemcsak mi, emberek szeretjük a LED-fényt

Nobel-díjat is ért a fénykibocsátó diódák kutatása, ennél jobban nehéz lenne kifejezni, mennyire kedvelik az emberek a LED-et. Ám ez az érzés nem csak az emberi faj sajátja...

Meghalt Varvara, a világ legöregebb barnamedvéje

A nősténymedve 1979-ben született. A szentpétervári állatkert szóvivője szerint a 35 éves kor rekordnak számít a barnamedvék között, amelyek általában 15-20 évet élnek a vadonban.

A világegyetem leghidegebb pontja: mínusz 273 Celsius!

Az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet (INFN) Gran Sasso laboratóriumában az abszolút nullához közeli hőmérsékletre, 6 milli-Kelvin (mínusz 273,244 Celsius) fokra hűtöttek le egy 1 köbméter űrtartalmú, 400 kilogramm tömegű réztartályt.

Máté Bence természetfotós ismét kattintott egy világgyőztes fotót

Nagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarakat ábrázoló kategóriáját.

Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója, Elek, az oroszlán

Fotó: sostozoo.hu

Elek ritkaságszámba menő kort, 19 évet élt meg. Fajának különlegesen szép képviselője volt, akit a park rajongói személyes ismerősként köszöntöttek.

Áttörést jelentő sejtátültetés után újra jár egy bénult férfi

Áttörést jelentő sejtátültetés után járókeretbe kapaszkodva újra tud járni egy bolgár férfi, aki egy késes támadás után mellkastól lefelé megbénult.

Közel száz éve érintetlen az első világháborúban elesett katona szobája

Fotók: Matthieu Bock of Europe1.

Hubert Rochereau emlékét generációk óta őrzik egykori szülőházának lakói.

Hadrianus római császárt üdvözlő ókori feliratot találtak Jeruzsálemben

A hat sorban több centiméter nagyságú betűkkel írt felirat a korszak igen ritka latin betűs emlékeit gyarapítja és fényt vet a város újjáépítésére, miután azt hatvan évvel korábban, i.sz. 70-ben lerombolták a római csapatok.

A napfény buktatja le a környezetszennyezőket

Az űrfelvételeken látható vízen tükröződő napfény egyeseknek látványos, a kutatók számára olykor azonban bosszantó lehet, de akár jól is jöhet a csillogás. A vízfelszínen szétterülő olajfolt ugyanis megváltoztatja a hullámzás tulajdonságait, "kisimítja" a felszínt.

Még az űrből is látszik a tó sója

Feltűnően eltérő a Nagy-Sóstó vizének színe, olyannyira, hogy ez még az űrből is látszik.

Mégiscsak szívgyógyszer lesz a Viagra

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Viagrával gyógyíthatják hamarosan a szívbetegeket, mert egy friss olasz kutatás szerint javítja az erek működését.

Megvannak az első gerincesek!

Félmilliárd évvel ezelőtt éltek, és sokáig nem tudták hová tenni a tudósok. Furcsa, homokóra-szerű alakjuk azonban nemrég értelmet nyert.

Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok

freedigitalphotos.net/farconville

Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok, ahogy azt az ókori források feljegyezték - derült ki egy most publikált régészeti kutatásból.

Hatezer éves szentélyt tártak fel Ukrajnában

A szentélyt még 2009-ben azonosították Nebelivka nevű település mellett, ahol egy őskori falut tárnak fel. A geofizikai vizsgálatok tanúsága szerint az egykori település 238 hektáron terült el, közel félszáz utcájában 1200 ház sorakozott.

Nyírfakéreg-levelek mesélnek a középkori életről

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Újabb tucatnyi nyírfakéreg-levél került napvilágra az oroszországi Novgorodban az idei ásatásokon, a levelek a középkori városlakók életéről mesélnek.

Egykor óceán lehetett a "Halálcsillag holdon"

Több szempontból is érdekes Naprendszerünk legkisebb, gömb alakú holdja. Mint kiderült, a népszerű nevén csak "Halálcsillagnak" hívott égitesten egykor óceán lehetett.

Galaxisunk fosztogatta szomszédjait

NRAO

Galaktikus szomszédainkat, kisméretű törpegalaxisok csoportját rabolta le a Tejútrendszer, megfosztva őket az összes, csillagkeletkezéshez szükséges anyaguktól.

Száz év után került elő Scott kapitány fotósának jegyzetfüzete

Száz év után került napvilágra a híres sarkvidéki felfedező, Robert Falcon Scott kapitány fotósának jegyzetfüzete az Antarktiszon.

Szenzációs leletek Komáromban, a római katonaváros területén

http://regeszet.elte.hu/hu/brigetio

Az ókori Brigetio katonavárosának díszes fürdőkomplexuma, csatornázott, padlófűtéses házai kerültek napvilágra a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi projekt keretében végzett megelőző ásatásokon.

Majdnem belesétált a cápák közé - videó

A veszélyes tengeri ragadozók sok tucatja "vetődött partra". Annyira kijöttek a vízből, hogy akár közéjük is lehetett volna sétálni. Ám nem meghalni jöttek, hanem táplálkozni.

Egy képen a Mars és a Föld

Wikipedia mars

Sosem látott kép készülhetett az űrből: egyetlen felvételen látható anyabolygónk és annak "testvére" a vörös Mars.

Házhoz szállítás az űrből, egy nap alatt

Belföldön a futárszolgálatok kínálnak napon belüli kiszállítást, na de mi a helyzet akkor, ha az űrből várunk csomagot? Nem megoldhatatlan a probléma!

Hatékony Ház Napok - Nyisson és látogasson Ön is!

Fotó: GreenDependent

2014. november 3-9. között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon és az EU további 9 országában.

Lézerrel felrobbantott vízcseppek

Bámulatos videót tettek közzé az apró folyadékcseppet szétrobbantó lézerről. Másodpercenként 20 ezer képkocka - kattintás után ön is gyönyörködhet a nem mindennapi látványban.

Hogy ne haljanak a sünik máglyahalált...

Fotó: zoobudapest.com

Minden ősszel sünök sokasága ég halálra a kiskertekben lehullott avar elégetése miatt - pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének az ilyen tragédiák.

Közeleg az olcsó energia kora?

Noha nagyon ígéretes a magfúzióra alapuló termelés, az ehhez szükséges erőmű eszméletlenül drága és hatalmas. Nemrég azonban felcsillant egy reménysugár.

Miért fontos siker az első exo-Uránusz felfedezése?

Wikipedia uranus

Számos különböző bolygót találtunk már saját naprendszerünkön kívül, de most először sikerült az Uránuszhoz nagyon hasonló planétára akadni.

Szupertetvek keseríthetik meg életünket

A fejlett világ többnyire már mentes a parányi élősködők csípésétől, ám az apró rovarok új generációja ismét elhozhatja a tetűinváziót.

A marsutazás kulcsa

Freedigitalphotos nipitphand

Hibernációra jó néhány faj képes, az ember azonban nem. Pedig számos előnye van a jelenségnek, különösen egy hosszan tartó űrutazás során. Megoldásra vár azonban néhány probléma is...

Brutális hőmérsékletkülönbségek a Napon

Tudta, hogy míg a Nap felszíne "csak" közelíti a 6 ezer Celsius fokot, koronája 5 millió Celsius fokos? Kiderült, miért van ennyire durva különbség.

Túlélte az évszázadokat az "erős akaratú" pagoda

Videó screenshot

Ismét biztonságosan áll a helyén az az észak-kínai pagodatorony, amely a közelmúltban még az összeomlás határán volt. Mivel a természetnek több száz éven át, egészen az utolsó pillanatokig ellenállt, "erős akaratú" pagodának nevezték el.

Ezt nem gondoltuk volna a Halálcsillagról!

Az eddig véltnél jóval egzotikusabb belső szerkezete lehet a Szaturnusz egyik holdjának.

Táncoló drónok a Cirque du Soleil legújabb produkciójában

freedigitalphotos.net/adamr

A repülő robotok szemkápráztató táncát egy zürichi kutatók által kifejlesztett, speciális algoritmus irányítja.

Előre látja a tüzet az okosakkumulátor

A Stanfordi Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amely képes előrejelezni a tüzet okozó rövidzárlatokat.

Drónnal fotózták a gyilkos bálnák táncát

Forrás: NOAA

Kanadai tudósok az ország nyugati partjainál kapták lencsevégre a veszélyeztetett állatokat.

Ismét közelebb kerültek a jóslócsontok titkaihoz

Harmincnégy, eddig ismeretlen kínai karaktert, illetve szimbólumot fedeztek fel régészek az északkelet-kínai Lusun város múzeumában őrzött jóslócsontokon.

Vérengző macskák garázdálkodnak Ausztráliában

Fotó: YT/screenshot

Több mint száz őshonos állatfaj túlélésére jelentenek fenyegetést a vadon élő macskák Ausztráliában - figyelmeztetett a héten az ország veszélyeztetett fajokkal foglalkozó kormánybiztosa.

A földi katasztrófa a tengerek mélyén lapul?

Csak nemrég fedezték fel azokat az apró lényeket, melyek a tengerek, óceánok mélyében levő kőzetekben élnek. Metánfogyasztásukkal jelentősen hozzájárulnak a vizek üvegházhatást okozó gázainak féken tartásához. De ha egyszer kipusztulnak...

Amikor még nem ugráltak a kenguruk

PLoS One

Tudta, hogy a prehistorikus erszényes állatok nem ugráltak? Sajnos mára már kihaltak, így csak fosszíliáikból sikerült felfedni, hogy ugyanúgy jártak, mint egy ember.

A világ legmenőbb esernyője

Ha nem segítünk, fogadjunk, nem találná ki, miből van! Levegőből. Igen, levegőből! Persze a nyél nem, de az ember fejét egy íves légpárna védi az esőtől. Kattintás után részletek.

A dinók korában is voltak vulkánkitörések a Holdon

Fotó: freedigitalphotos.net/mapichai

Az általánosan elfogadott elméletek szerint a vulkanikus aktivitás a Holdon évmilliárdokkal ezelőtt megszűnt, ám a legújabb amerikai kutatások arra utalnak, hogy még a dinoszauruszok korában, "alig" 100 millió éve is voltak kisebb működő tűzhányók az égitesten.

Ilyen gyönyörűnek talán még sosem láttuk Napunkat

Közeledik Halloween (vagy a Mindszentek napja, ha úgy jobban tetszik), és ehhez méltóan központi csillagunk is töklámpás alakot öltött magára. Kattintás után ön is megnézheti!

Élve megsütik a darazsat a méhek

Wikimedia hornet bee

Az ember után a darázs a legveszélyesebb a méhekre nézve, utóbbiak egy-egy kolóniáját akár fél óra alatt is el tudja pusztítani egy fullánkos rokonából álló raj. Furcsa, de nagyon hatékony módszerrel védekeznek a virágporgyűjtő rovarok.

Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus?

Korántsem olyan nyugodt a Föld mágneses tere, mint amilyennek tűnik. Pár százezer évenként felcserélődnek a pólusok, a következő váltás már a nyakunkon van. És akár rekord gyorsan végbe is mehet.

Pár perc alatt letépte és megette az arcát!

Youtube mantis

Nagyon durva videó, ha éppen eszik vagy enni készül, ne kattintson! Kíváncsiak hajtás után bepillantást nyerhetnek az imádkozó sáska mindennapi brutalitásába.

Emberekre támadt a tintahal - videó

Ketten ültek a Greenpeace mini-tengeralattjárójában, amikor hirtelen egy pár tintahal támadta meg őket. Szerencsére apró, de éles fogaikat nem vetették be, így nagyobb kárt nem okoztak az ijedelmen kívül. Kattintás után videó!

Tudományos ínyencségek a Bonhams októberi aukcióján

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Egy működő Apple I számítógép, az atombomba megvalósítását célul kitűző Manhattan-terv helyszínéről származó védőablak és Charles Darwin egy - a kacsakagylók szexuális szokásairól értekező - levele is kalapács alá kerül a Bonhams aukciósház tudományos ínyencségeket kínáló október 22-i árverésén.

Alábecsülték a növények által elnyelt szén-dioxid mennyiségét

Az atmoszférában lévő szén-dioxid mennyiségének kiszámítása kulcsfontosságú a klímaváltozás hőmérsékleti hatásának becsléséhez. A kibocsátott szén-dioxid mintegy felét az óceánok vagy a növények nyelik el. Az új kutatásban a tudósok újra megvizsgálták, hogyan szívja magába az élő növényzet ezt az üvegházhatású gázt.

Az elsődleges landolási helyre száll le a Rosetta űrszonda leszállóegysége

Fotó: Wikipédia

Zöld jelzést adott az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán arra, hogy a Rosetta űrszonda az elsődleges landolási helyre irányítsa Philae leszállóegységét a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön november 12-én.

Mérjen kozmikus sugárzást telefonjával!

Szuperritka részecskéket segíthet felfedni az űrkutatóknak, és szinte semmi mást nem kell tenni hozzá, mint feltelepíteni egy okostelefonos alkalmazást. Eljött a leglustább csillagászok ideje!

"Tegnap" még vulkán működött a Holdon

NASA

Legközelebbi égi kísérőtársunk nyugodtnak tűnik, akárhányszor felnézünk rá. Pedig kozmikus léptékben mérve alig telt el egy kis idő azóta, hogy utolsó aktív vulkánja is kihunyt.

"Kheopsz piramisára" leltek a Csurjumov-Geraszimenko üstökösön

Nagy, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.

Kutatások kezdődtek II. Harold angol király földi maradványai után

Forrás: Wikipédia

Kutatások kezdődtek a walthami apátság területén olyan bizonyítékok után, amelyek alátámasztanák azt az elméletet, hogy II. Harold angol király túlélte az 1066-os hastingsi csatát.

Rekordszámú kerecsensólyom-fióka született a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Tavasszal 33 madárpár fészkelt, közülük 24 párnál volt sikeres a költés, a szülőpárok összesen 77 madárfiókát tudtak felnevelni.

11 ezer eurós ösztöndíj magyar kutatónőknek

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A gyerekkori lisztérzékenység okait kutató Korponay-Szabó Ilmának, a kemoterápiában használható fémvegyületek emberi szervezetben való viselkedését vizsgáló Enyedy Éva Annának, valamint a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállításáért dolgozó Valkó Orsolyának ítélték oda a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű, 11 ezer euró összdíjazású ösztöndíját.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.