Negyedik éve kínai a világ leggyorsabb számítógépe

Fotó: archív

Idén is a kínai Tianho-2 a világ leggyorsabb számítógépe, immár negyedik éve vezeti a szuperszámítógépek a listáját a China Daily napilap szerint.

Vas megyényi földcsuszamlás

Óriási földcsuszamlás nyomaira bukkantak: nagyobb területen indult meg a föld, mint egész Vas megye.

Tíz európai városlakóból kilenc erősen szennyezett levegőt szív

A légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja.

Gyakoribb a meteorit-becsapódás, mint gondoltuk

Tudja, hány aszteroida csapódott be a Földbe az elmúlt 20 év során? Meglepően sok, amint azt egy szemléletes ábra is mutatja.

hirdetés

Hatalmas méreteket ölt a vízszennyezés Kínában

A legnagyobb kínai folyók fele, a földalatti vizek 60 százaléka szennyezett Kínában, ahol a probléma évek óta tartósan fennáll és a lakosság ivóvíz-ellátását is komolyan veszélyeztetheti a jövőben.

Folytatja tudományos küldetését a Rosetta

Ugyan a Philae a történelmi jelentőségű üstökösre szállás után befejezte tervezett küldetését, mert mintegy 64 óra elteltével elemei lemerültek, a Rosetta saját missziója távolról sem ért véget. Az űrjármű tökéletes állapotban van, berendezései a vártnak megfelelően végzik munkájukat.

Szitutunga született a Nyíregyházi Állatparkban

A kecses antilopfaj Közép-Afrika mocsara területein él. Mivel élőhelye felaprózódott, több helyen már kipusztult. Félig vízi életmódú, élete nagyobb részét a vízben vagy annak közelében tölti.

Vonaton, 500 km/h-nál is gyorsabban

Youtube japan maglev speed record

Valószínűleg itthon soha nem fogjuk átélni ezt az érzést, éppen ezért érdemes megnézni, hogyan is néz ki, ha valaki több mint 500-zal száguld egy vonat révén.

Drasztikusan csökkent a Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék száma

Nagyjából 40 százalékkal csökkent a jegesmedvék száma a 21. század első évtizedében Alaszkában és Kanada sarkkörön túli területének északnyugati részén, a Beaufort-tenger déli részén.

A gravitáció menthette meg az ősrobbanás után a világegyetemet

freedigitalphotos.net/dan

A 2012-ben felfedezett Higgs-bozon vizsgálata alapján felvetődött, hogy a többi részecske tömegéért felelős "isteni" részecske képződése a rohamosan táguló, "felfúvódó" korai univerzumban a világegyetem instabilitását, "összecsuklását" eredményezhette volna.

Fizetett betegszabadság járt az óegyiptomi sírépítőknek

Az írásos dokumentumok tanúsága szerint a munkásoknak járt a fizetett betegszabadság és az ingyenes orvosi ellátás, ugyanakkor sokszor nem éltek a kedvezményekkel, hiszen óriási nyomás nehezedett rájuk, hogy megszolgálják kiváltságaikat.

Új szubatomi részecskéket fedeztek fel a CERN fizikusai

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A barion-családhoz tartozó két új szubatomi részecskét fedeztek fel az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai.

Ekkorát ütne, ha ránk esne az üstökös

Szemléletes képek mutatják meg, mekkora is a Csurjumov-Geraszimenkó üstökös, vagyis az az összetapadt két hatalmas szikladarab, amire a múlt héten leszállt az Európai Űrügynökség szondája.

Varázsszigetek a Szaturnusz holdján - az élet nyomai?

NASA

Két, megmagyarázhatatlan fényes foltot fedeztek fel a Titánon, melyeknek nem kellene ott lenniük.

Több, még ismeretlen bolygó a Naprendszerben?

Közvetett bizonyítékok szerint akár két, eddig még fel nem fedezett planéta is kering központi csillagunk körül. Mekkorák és vélhetően hol találhatók? Cikkünkből kiderül.

A Jurassic Parkból ismert módszerrel támasztanák fel a gyapjas mamutot

186103, MTI fotó

A kutatóknak először sikerülhet klónozással életre kelteniük az évezredekkel ezelőtt kihalt állatfajt.

Antik sírsztélé darabját tárták fel Athénban

Antik sírsztélé darabját tárták fel Athénban, az ókori Kerameikosz negyedben folyó ásatáson. A lelet igencsak meglepte a régészeket.

Orosz űrfegyver? Aggodalmat kelt egy ismeretlen rendeltetésű tárgy a világűrben

Amerikai csillagászok és katonai szolgálatok feszült figyelemmel követik az objektumot, amelyet a 2014-28E kódjellel láttak el.

A tudomány női dolog - aki nem hiszi, járjon utána!

Érdekel a tudomány...lány létedre? És unod már, hogy a természettudományt még mindig csak a fiúkkal azonosítják? Úgy érzed, hogy a nők alulképviseltek a matematika, fizika, biológia, kémia vagy informatika világában? Akkor ott a helyed ezen a konferencián!

Konferencia az évezredek jövőnek szóló tanulságairól

Fotó: FB/Magyar Régész Szövetség

Az első földművelő népcsoportok megtelepedéséről, az újkőkori lakótérről, a máig élő késő rézkori innovációkról, az archeogenetikai vizsgálatokról, a római kortól a középkorig terjedő évszázadok régészetéről lesz egyebek mellett szó a Magyar Tudományos Akadémián.

A túlnépesedés és a szárazság okozhatta az asszír birodalom vesztét

Asszíria az ókori világ katonai nagyhatalma volt, amely óriási szerepet játszott az egész közel-keleti térség történelmének alakulásában.

Lemerészkedtek a rejtélyes szibériai lyukba

Russian Centre of Arctic Exploration

Orosz kutatók vették a bátorságot, és az eddig nem tisztázott módon megnyílt szibériai lyuk mélyére ereszkedtek. Nem fogja elhinni, mit találtak ott!

Lehullott a lepel az Uránusz titkáról

Naprendszerünk külső bolygói közül a legtöbb figyelmet a Jupiter kapja, így például az Uránuszról meglepően keveset tudunk. Pedig akad bőven érdekesség a kék bolygó körül is...

Parazita-drónok csúfítanák el a városképet

NAS-DRA

Ugyan az emberiség szolgálatára tervezték, de meglehetősen ijesztően néznek ki azok a repülő egységek, melyek a városok levegőit szűrnék a jövőben.

Az elérhető legmagasabb hőmérséklet

Míg a leghidegebb pont egészen közel van a víz fagyáspontjához, a hőmérséklet felső határát nem ismerjük. A sokmillió foknál is van melegebb: kiszámolták, hol tetőzik a hőség.

Mi legyen a következő nagy lépésünk az űrkutatásban?

NASA

Robotizált formában több tucat kilométert tettünk meg a Marson, leszálltunk egy üstökösön, sőt, még a Naprendszert is elhagytuk. De mi legyen a következő célpont?

Okosfegyvereket tesztel az amerikai rendőrség - képek!

A speciális fegyverekkel nyomon követhető lesz, hogy hol, mikor és hogyan sütötték el őket.

Egy üstökös dallama

ESA

Noha nem a legszerencsésebben ért "földet" a Rosetta landoló modulja a Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön, mégis hatalmas sikernek könyvelhető el a küldetés. A műhold még az objektum "dallamát" is képes volt rögzíteni, hallgassák csak!

Szinte teljesen lebomlik a gombafonal-drón

A 21. század nagy kihívásai közé tartozik az emberek által előállított szemét kezelése. Ezt a problémát egyáltalán nem növeli egy érdekes vázzal rendelkező, repülni képes drón.

"Attól félünk, amit nem ismerünk" - nyílt napok az MTA kutatóhelyein

Fotó: FB/MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Színes programokkal, laborlátogatásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket hétfőtől öt napon át a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának intézményei a magyar tudomány ünnepe programsorozat Kutatóhelyek tárt kapukkal rendezvényein.

14 oroszlánnal vette fel a harcot a kiselefánt

Még egy nagymacska is halálos veszélyt jelent szinte minden földi élőlény számára, hát még 14! El is kapták a vastagbőrű, családjától elszakadt ormányost, ám az a megadás helyett más taktikát választott... Ilyen videót még biztosan nem látott!

A vácrátóti botanikus kert is csatlakozik a tudomány ünnepéhez

freedigitalphotos.net/ratkatchada torshap

A botanikus kert vezetője előadást tart a Corvinus Egyetemen, a Dunával kapcsolatos kutatásaikat pedig egy budapesti nyílt napon mutatják be a kert dolgozói.

Most több mint egy percig zuhanhat ejtőernyővel!

Az amerikai 82. légi szállítású hadosztállyal ugorhat egy nagyot!

Ilyen az ön élete a Földön

Bolygónk 4,5 milliárd éves, kíváncsi, hogy mi minden történt vele az Ön születése óta? Nézze meg, meg fog döbbenni! Nem is egyszer!

Sikeresen fellőtte újabb tudományos műholdját Kína

Újabb, tudományos kísérletekre használható, úgynevezett távoli érzékelő műholdat állított pályára Kína.

Baj van az üstökösön, a Philae hajnalban elhallgatott!

Kép: ESA / Rosetta / Philae / ROLIS / DLR

Nap mint nap jön új információ az európai Rosetta üstökösszonda leszállóegységéről. A Philae azonban szombat hajnalban elhallgatott.

Szökőár: inkább árt, mint használ a partmenti védelem

U.S. Marine Corps

A szárazföldön lakókat védeni hivatott, part menti, kvázi gátként létező szigetek nagy szolgálatot tesznek erős viharok és hurrikánok esetén. De ha jön a cunami, akkor bárcsak ne lennének ott...

Leégett a Jupiter!

Évszázadok óta a szemünk előtt volt, mégsem jöttünk rá - a Naprendszer legnagyobb bolygójának jellegzetes foltja nem más, mint a leégés jele.

Szuperkondikkal az olcsóbb, de jobb elektromos autózásért

Wikipedia graphene

Az elektromos autózás legnagyobb rákfenéje az energiatárolásban rejlik: az akkumulátorok drágává, nehézzé és térben jelentősen korlátozottan használhatóvá teszik a benzint nélkülöző járgányokat. Ám ez hamarosan megváltozhat.

Unikornist találtak Szlovéniában!

Bizarr, egyszarvú koponyára leltek délnyugati szomszédunkban. A nemrég felbukkant leletre azonban van tudományos magyarázat. Nem fogja elhinni!

Magyar-kurd régészcsoport tárja fel az iraki Dvin-várat

MTI Fotó: Kovács Tamás

Magyar és kurd régészek együtt tárják fel a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének számító iraki Dvin-várat és környezetét.

Mi van ennek a csótánynak a hátán?!

North Carolina State University

Betegségeket terjesztenek, gusztustalanul néznek ki, kiirthatatlanok - és hamarosan a bajba jutott emberek legnagyobb barátai lesznek. Csótányok, némi turbóval.

Természettudományi labort alakítottak ki a tatai gimnáziumban

A tatai Eötvös József Gimnáziumban csütörtökön átadták az intézmény új természettudományi laboratóriumát, ahol a környék tizenegy általános iskolájának tanulói is végezhetnek kísérleteket.

Kína robothadserege

hangkong.com

Robotanyahajóként viselkedő szállítójárművek, melyekből rajként zúdulnak elő a kisebb, autonóm egységek - ez Kína elképzelése a jövő harcterének embermentes katonáiról.

Az USA és Kína megmentik a világot

Elege lett a két szuperhatalomnak a földi élőhelyek szisztematikus szennyezéséből, ezért megtörtént az elképzelhetetlen: az amerikai és a kínai államfő végre kezébe fogta a gyeplőt. 50 év múlva is terem még Barack!

Ha ilyen kémiaóráink lettek volna...

Mintha a pokol legmélyebb bugyrából készülne előmászni egy démonpók, olyan látványban lehet része annak, aki egy kicsit ismeri a kémiát. Na nem csak a hazai iskolákban megszokott képletmagolós fajtákat, hanem a látványosabb kísérleteket is alkalmazót. Videónk is van!

Női csizmára emlékezteti felfedezőjét a Csurjumov-Geraszimenko üstökös

Fotó: Wikipédia

Női csizmára emlékezteti egyik felfedezőjét, Szvetlana Geraszimenkót a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös magja.

Sikeres landolás a Csurjumov-Geraszimenko üstökösön

Sikeresen landolt a Rosetta űrszonda Phiale-leszállóegysége a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, amely jelenleg 500 millió kilométerre van a Földtől.

Mi a baj egy partraszállással?

Youtube US Marine Corps - Ultra Heavy-Lift Amphibious Connector (UHAC) Testing At RIMPAC 2014

A magyarok fiatalabb rétege abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemhogy háborút nem látott, de katonaságot sem, belülről. Így honnan is tudhatná, mi a gond egy partraszállással? Például onnan, hogy kattint.

Mogyoróvajból gyémántot

Igaz, egy két-három milliméteres példány előállítása akár hetekig is tarthat. Fülünkben, ujjainkon valószínűleg nem fogjuk viszont látni ezeket az ékköveket, de az ipari felhasználás profitálhat az új technikából.

Bronzharangot emeltek ki az HMS Erebus roncsából

Az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására indult, 170 éve elveszett hajó roncsaira szeptemberben bukkantak a Viktória-szorosban.

Átadták a legnagyobb pézjutalommal járó tudományos díjat

Amerikai asztrofizikusok és egy francia idegsebész kapta a legnagyobb pénzjutalommal, hárommillió dollárral (740 millió forint) járó tudományos elismerést, a Breakthrough-díjat, amelyet vasárnap adtak át Kaliforniában, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy hangárjában.

A Magyar Nemzeti Múzeumba került a Masat-1 makettje

Fotó: FB/Masat-1

Repülésének ezredik napján, hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM) került a Masat-1-nek, Magyarország első kisműholdjának a makettje.

A látványos csillagszemét

Nem is hinné, mennyire poros a legtöbb csillag környezete - a bolygókeletkezésből fenn/visszamaradt anyagot ugyanis a legtöbbször nem látjuk a csillag fénye miatt. Ám mindjárt más a kép, ha kitakarjuk a legfőbb fényforrást!

Vemhes ősló fosszíliáit tárták fel Németországban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A leletet Frankfurt am Main közelében, a messeli barnaszén- és olajpalabányában tárták fel. A lelőhelyről - egy ősi tó fenekéről - már eddig is számtalan értékes fosszília, emlősök, madarak és más állatok maradványai kerültek napvilágra.

Ingyenes online tudományos könyvtárat nyitott az UNESCO és a Nature

A World Library of Science (WLoS) elnevezésű könyvtár indulását hétfőre, a tudomány világnapjára időzítették. Az angol nyelvű adatbank első változata a Nature több mint 300 referenciacikkét, 25 tudományos e-könyvét és a Nature Education 70 videóját tartalmazza, ezt a jövőben újabb és újabb munkák gazdagítják.

Az első kétéltű ichthyosaurus maradványait tárták fel Kínában

freedigitalphotos.net/domden

A hüllők osztályába tartozó ichthyosaurusok, vagy halgyíkok testalkata a ma élő cápákra és delfinekre emlékeztetett. Testhosszuk nem haladta meg a 2 métert, előrenyúló állkapcsukban számtalan gyökértelen fog helyezkedett el.

Repülő autó

Még csak távolról irányítható formában, modellautó méretben, de már létezik a repülni is képes, kompakt jármű. Videónk is van!

Mire jó az emberi agy inspirálta mikrochip?

DARPA

Például mintafelismerésre, és ezt egészen érdekes feladatok elvégzéséhez is fel lehet használni. Megszületett az első, emberi agy ihlette chip által vezérelt drón.

A fokhagyma, egészen közelről

Meglepő struktúra a mindennapokban használt ízesítőben: fokhagyma úgy, ahogyan még sosem látta!

Nem a páncél, az intelligencia jelent védelmet

Wikimedia

Az amerikai haditengerészet rájött, hogy felesleges bizonyos hajóikra erős páncélzatot szerelni, olcsóbb és hatékonyabb robotokat alkalmazni.

"Láthatatlan" robotsereg a lábunk alatt

A nem is olyan távoli jövőben komoly robotrajok munkálkodhatnak azon, hogy minél hamarabb kiderüljön egy-egy szállítórendszer (víz, gáz, olaj) hibája, és megkezdődhessen a szivárgás elhárítása.

A 2075-ös madarak

Wikipedia Gambel-fogasfürj

Hatvan év múlva a globális klímaváltozásnak köszönhetően teljesen másként fest majd a szárnyas állatok elterjedésének térképe - egyes fajok visszaszorulnak, mások élettere kibővül. De kik lesznek a nyertesek és kik veszítenek?

Vízgömbben lebegő kamera az űrben

Elég vadul hangzik? Pedig nemrég a gravitáció szinte teljes hiánya miatt speciális környezetnek számító Nemzetközi Űrállomáson kipróbálták, milyen az, ha egy lebegő vízgömbbe kamerát tesznek. Videónk is van!

Állatövi fényt detektáltak kilenc közeli csillag körül

ESO/Y, Beletsky

Az interplanetáris anyag apró részecskéinek köszönhetően információhoz juthatunk azon bolygórendszerek felépítéséről és fejlődéséről, ami talán egyszer az új otthonunk is lehet.

Pilóta nélküli űrhajó mentette meg az ISS-t az ütközéstől

Az ISS Nemzetközi Űrállomás pályáját egy öklömnyi űrszemét miatt kellett módosítani.

Megalakult a Földtudományi Civil Szervezetek Közössége

Fotó: freedigitalphotos.net/smokedsalmon

A kilenc tudományos és műszaki civil szervezet közös fellépésének célja megfelelő súllyal részt venni a véleményalkotási, érdekérvényesítési folyamatokban, és a döntéshozókat megalapozott tanulmányokkal, szakvéleményekkel segíteni.

200 év után újra megtelepedhettek a farkasok Dániában

freedigitalphotos.net/James Barker

Kétszáz év után újra megtelepedhettek a farkasok a dániai Jütland-félszigeten, ahol legalább egy vadon élő hím tartós jelenlétére szereztek bizonyítékot a tudósok.

Keresőkutya is segít a parlagi sasok védelmében

Egy keresőkutyát is bevet a parlagi sasok védelmére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Falcót, akinek a feladata a mérgezésben elhullott madarak és a mérgezett csalétkek felkutatása, pénteken mutatták be a sajtó képviselőinek Budapesten.

High-tech pop-up szabadulószoba

LG sajtófotó

A legkorszerűbb háztartási- és szórakoztatóelektronikai berendezések segítségével kell megtalálni a kódokat, tervrajzokat és ezáltal a kivezető utat.

Sztyeppei bölény mumifikálódott tetemét tárták fel Szibériában

A sztyeppei bölény (Bison priscus) teljes épségben fennmaradt mumifikálódott teteme került napvilágra Kelet-Szibériában, Jakutföldön, a Jana-Ingyigirka síkságon.

Elképesztően ritka ásványra bukkantak a Földön

Flickr Cheryl Colan

Egy 450 millió éves meteoritkráter őrizte a földi körülmények között nagyon-nagyon ritka ásványt.

A túlsúlyos dinoszauruszok is ki tudták költeni fiókáikat

Az orrszarvúméretű oviraptoroszauruszok nagy fészkeket építettek, amelyeknek a peremén, körben rakták le a tojásokat, a közepén viszont szabadon hagytak egy akkora területet, amelyen egy felnőtt egyed is kényelmesen elhelyezkedhetett, a talajra terhelve súlyának jelentős részét.

Még az igazi szárnyasokat is átveri a drónmadár

XTIM

Mobiltelefonról irányítható, akár 100 méteres távolságról, és szárnyának csapkodásával képes akár az igazi (ragadozó)madarakat is megtéveszteni. Még videónk is van róla!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.