Támad a feketerozsda

Ismét fenyeget a búza ősi betegsége

A búza ősi betegsége, a Puccinia graminis nevű gomba okozta feketerozsda, vagy szárrozsda amerikai kutatók szerint ismét fenyegeti világszerte a vetéseket.

2011.06.10 22:31MTI

A búza biztosítja a világ élelmiszerfogyasztásának 20 százalékát, a rizs után a második legfontosabb élelmezési cikk a fejlődő országokban. A legagresszívabb kórokozója a Puccinia graminis, mivel a levelek mellett a gabona szárát is megtámadja, jelentősen befolyásolva ezzel az anyagcsere-folyamatokat.

A kenyérgabonát fenyegető kórt a római mitológia szerint az emberiség Robigus istennek "köszönheti". Az isten, észrevéve, hogy egy fiú égő szalmaköteget köt egy róka farkához, olyannyira megharagudott, hogy büntetésként szárrozsdát "küldött" a gabonaföldre, és a vetés azonmód megfeketedett.
   
Ronnie Coffman, a búzát sújtó betegségek vezető szakértője, a Cornell Egyetem növénygenetikai intézetének vezetője szerint a szárrozsdajárványok kedvezőtlen körülmények mellett akár a teljes termés elvesztését is okozhatják.
   
"Semmi sem marad, egyetlen búzaszem sem, csupán a megfeketedett szárak, és a teljes kétségbeesés" - fogalmazott Ronnie Coffman.
   
A legutóbbi nagy járvány 1953-ban tört ki, a betegséget az 1970-es években a szárrozsdával szemben rezisztens búzafajta meghonosítása állította meg. 1998-ban Ugandában jelent meg a Puccinia graminis gomba új törzse, az Ug99, amely az egykor rezisztens gabonafajtákat is megfertőzi.

A szakértők szerint a kórokozó a világ kenyérgabonájának akár 90 százalékát is képes elpusztítani. A betegség már elterjedt Kelet-Afrikában, egyre jobban fenyegeti a Közel-Keletet és Ázsiát, és az Ug99-törzs felütötte a fejét Iránban és Jemenben. A szél naponta akár 160 kilométerre is elrepítheti a gomba spóráit, így a tudósok aggodalmai szerint a szárrozsdajárvány bárhol felütheti a fejét.
   
"Jemenből a szél elviheti a spórákat a világ bármely részébe - Ázsia minden szegletébe, Európába. Dél-Afrikából a betegség eljuthat Latin-Amerika déli csücskébe és Ausztráliába, a két nagy búzatermelő térségbe" - magyarázta Ronnie Coffman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.