Több hormon - több legyeskedés

A tesztoszteron kelti fel a férfiak érdeklődését a nők iránt

A férfiaknál kimutathatóan növeli a nők körüli legyeskedésre való hajlamot a tesztoszteronszint emelkedése.

2011.06.01 22:31MTI

Egy spanyol-holland kutatócsoport tanulmánya szerint a férfiak nagyobb érdeklődést mutatnak a nők iránt tesztoszteronszintjük megemelkedését követően. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a szervezetben lévő férfi nemi hormon mennyisége közvetlenül befolyásolja a viselkedést.
   
Sok emlősnél van hatással a tesztoszteron néhány folyamatra, például a férfi nemi szervek fejlődésére vagy a spermium termelésére. Emellett madarakon és patkányokon végzett kísérletek arra is rámutattak, hogy a hormon a párzási készséget is fokozza.
   
A groningeni és a valenciai egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a hormon a férfiak idegen nőkkel szembeni viselkedésére.
   
A vizsgálat során 48 férfit osztottak be párosával. A párok számítógépes játékokat játszottak egymás ellen - a kutatók a konkurens helyzet előállításával stimulálták a tesztoszteronképződést. A nyálvizsgálatok alapján a résztvevők tesztoszteronszintje átlagosan egyhatoddal emelkedett a korábbi állapothoz képest, függetlenül attól, hogy a játékban nyertek vagy vesztettek.
   
Második lépésként a férfiak öt percet töltöttek el egy fiatal férfi vagy egy fiatal nő társaságában, miközben kamerák figyelték viselkedésüket.
   
A hormonlöket nem befolyásolta a férfiak egymás közötti kommunikációját, a nőkkel szembeni viselkedésüket azonban igen. Minél erőteljesebben növekedett a tesztoszteron szintje, annál több figyelemfelkeltő jelzést tettek a tesztalanyok a nőkkel szemben: nagyobb érdeklődést mutattak, több kérdést tettek fel és magukról is többet meséltek. Emellett gyakrabban mosolyogtak és erőteljesebben keresték a szemkontaktust.
   
A kutatók szerint mindezek a jelek idegen nővel való találkozáskor egy esetleges románc első lépését jelenthetik. A hormon tehát a partnerkeresés sikerének esélyét is növelheti.
   
A szakértők azonban nem zárják ki a jelenség egyéb értelmezési lehetőségét sem, miszerint a korábbi konkurens szituáció alapvetően azon férfiak hormonszintjét növeli meg lényegesen, akik egyébként is hajlamosabbak a flörtre.
   
A tanulmány a brit Királyi Társaság Proceedings B című folyóiratában látott napvilágot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.