Reményre ad okot az állatok pozitív hatása

Elefántterápiás program thaiföldi autista gyerekeknek

A tizennégy éves kamasz, Kuk-kik kiáltásokkal keveri szegényes szókincsét. Kong ordít és az ujját harapdálja, amikor nem tudja kiszámolni, mennyit kell fizetnie a banánért. Mások mereven bámulják a tárgyakat.

2011.05.14 19:20MTI

Nua Un és Prathida, a két szelíd, élénk és okos nőstényelefánt érkezésével megváltozik az autista kamaszok hangulata. Thaiföld az első ország, ahol terápiás célokra használják e karizmatikus vastagbőrűeket. A gyermekek mosolyogva kefélik és szappanozzák tüskés bőrüket, labdajátékokat játszanak velük, és szőrén lovagolnak a betanított állatokon.
   
Csang, csang (elefánt, elefánt)! Gyerekek, láttatok már elefántot? – énekelik a a hagyományos thai altatódalt az elefántok törzsébe csimpaszkodva. Nua Un – mint egy diszkóban – a fejét lóbálva ringatózik.
   
Mindenki jókedvű a program során, amelynek keretében az észak-thaiföldi erdőségben az autista gyerekeken kívánnak segíteni az elefántokkal való interaktív tevékenységgel.
   
A fejlődési rendellenességtől szenvedők során alkalmazott állatterápia - többek között delfinekkel, kutyákkal és lovakkal – nem újdonság, többen is kétségbe vonták a hatékonyságukat, főként a drága delfinprogramok esetében, de több eset és tanulmány pozitív eredményeket is kimutatott.
   
Wittaya Khem-nguad, az elefántos program alapítója szerint a szülők láttak javulást az elefántterápia után, ami reményre ad okot.
   
Rebecca Johnson, a Missouri Egyetem Ember-Állat Interaktív Kutatási Központjának vezetője szerint négy fiú esetében javulás mutatkozott háromhetes elefántterápia után, de további kutatásokra van szükség.
   
Az autizmus gyógyíthatatlan, de terápiával és gyógyszeres kezeléssel javítható a beszéd- és tanulási készség, a szociális viselkedés, és csökkenthetők a hirtelen érzelmi kitörések.
   
Thaiföldön az elefántok elvesztették hagyományos vontató és harci szerepüket. Vittaja, aki egy reklámügynökségnél adta fel az állását, hogy elefántokkal foglalkozzon, azért fogott a programba, hogy újra hasznossá tegye a veszélyeztetett állatokat. Miután olvasott a lovasterápiáról, a Csiang Mai Egyetemhez fordult, ahol Nuntani Szatianszukpong úgy vélte, hogy az elefántok segíthetnek az autizmusban szenvedőkön.
   
Nuntani hat programot dolgozott ki, majd az állami vezetésű lampangi Thaiföldi Elefántvédelmi Központhoz fordult, ahol a foglalkozásokat egy erdei tisztáson tartják. Minden egyes tevékenységgel más-más speciális készséget fejlesztenek. A gyerekek megtanulják egy sor utasítás követését, hogy élelmet vásároljanak az elefántoknak. Ha az elefánt elutasítja az ételt, visszamennek a boltba mást vásárolni, ami a rugalmas gondolkodásukat fejleszti. Az elefántokkal való labdajáték a szociális készségeket fejleszti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.