Mindenki meglepődött az eredményeken

AIDS-esen szexelni?

Megdöbbentő, de 96 százakkal csökkent az új HIV-fertőzések száma az idejében megkezdett antiretrovirális kezeléseknek köszönhetően.

2011.05.13 15:36ma.hu

Egy több országra kiterjedő tanulmány arra világított rá a napokban, hogy a HIV okozta betegség korai fázisában antiretrovirális (ARV) kezelésben részesülők körében drámai mértékben csökkent a vírus szexuális úton történő átadásának kockázata. Anthony Fauci, az amerikai allergiás és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője arról számolt be, hogy a felmérés rámutatott: 96 százakkal esett az ilyen fertőzések száma az idejében megkezdett ARV kezeléseknek köszönhetően. A NIAID 6 éven keresztül, összesen 73 millió dollárral támogatta a HIV Prevention Trials Network (HPTN) által végzett kutatást, melyet további 4 éven át terveznek folytatni. Tulajdonképpen nem is akarták még felfedni a vizsgálati eredményeket, de egy független csoport időközbeni felmérése arra késztette a HPTN-t, hogy nyilvánosság elé álljon a még nem végleges adatokkal.

A 9 országra, 13 vizsgálati területre kiterjedő tanulmány összesen 1763, zömében heteroszexuális párt figyelt meg. Olyan párokat, melyeknek csupán egyik tagja volt fertőzött a kísérlet kezdetekor HIV vírussal, és a vizsgálat előtt nem kaptak ARV kezelést, illetve a HIV fő célpontját képező CD4 sejtjeik száma 350-550 milliliter között alakult (a normális érték 600 feletti). A résztvevők fele azonnali kezelésben részesült, másik felük addig nem kapott ARV-t, amíg CD4 sejtjeik száma 250 alá nem esett milliliterenként, vagy AIDS-szel kapcsolatos tüneteket nem produkáltak. Mindegyiküket ellátták ingyenes óvszerekkel, a biztonságos szexre vonatkozó tanácsokkal és egyéb szexuális úton terjedő betegségeiket is kezeltek.

A fent említett időközbeni felmérés szerint az elmúlt 6 évben mindössze 39, korábban egészséges ember fertőződött meg, melyek közül 28 eset köthető az általa ismert, vele egy párkapcsolatban élő partnerrel folytatott szexuális viszonyhoz. Ezzel klinikai körülmények között végzett módon nyertek igazolást azok a korábbi tanulmányok, melyek az ARV kezelés heteroszexuális párok esetében való hatásosságát hangsúlyozták. Noha ezt az eredményt várták a kutatók, a 96 százalékos érték még őket is meglepte. Ez az adat komoly segítséget jelenthet az eddigi ARV kezeléseket finanszírozók meggyőzésére, hogy érdemes tovább folytatni az anyagi támogatást.

Napjaink 15 milliós HIV fertőzött táborának csak mintegy harmada jut hozzá a kezeléshez, elsősorban megfelelő pénzügyi háttér hiányában nincs lehetőség kiterjeszteni a projektet. A WHO ajánlása szerint pedig mindenkinek szüksége lenne rá, akinek CD4 sejtszáma 350 alá esik; a fejlődő országok többségében 350-500 közötti értékek esetén javasolt a kezelés megkezdése. A valóság ezzel szemben az, hogy aki megteheti, ettől az értéktől függetlenül azonnal elkezdheti az ARV kezelés alkalmazását. A gyógyszer árának csökkentésével ráadásul elérhetőbbé válna a medicina a szegényebb rétegek – különösen a fejlődő országok lakossága - számára is, ami pedig sokat segítene az AIDS visszaszorításában. Ehhez persze rá kellene venni a gyógyászati készítményeket készítő vállalatokat arra, hogy a növekvő igények ellenére mérsékeljék az árat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.