Rövidebbek lesznek a nappalok

25 centivel tolta el a földrengés a Föld tengelyét

Az olasz Nemzeti Geofizikai Intézet vizsgálódásainak első eredményei azt mutatják, hogy a 8,9-es erősségű Japán földrengés eredményeképp a Föld forgástengelye mintegy 25 centiméterrel tolódott el.

2011.03.13 11:12ma.hu

Az INGV jelentése pár órával a pusztító esemény után futott be. Szerintük a "nagyon, nagyon apró" változások nem lesznek szemmel láthatók. "Századoknak kell eltelniük ahhoz, hogy egy másodperc vesszen el egy napunkból" - mondják a kanadai geológusok.

"Tíz centi elég soknak hangzik. De ha a Föld egészének szempontjából nézem, igazából semmiség" - állítják a kutatók, hozzátéve: a földrengés a másodperc alig egymilliomod részével rövidítette meg a napok hosszát.

A földrengések a Föld dőlésszögét, és ezzel egyúttal az évszakokat is befolyásolhatják. Azonban ezek a változások szintén olyan kicsik, hogy csupán a nagyon pontos műholdas vizsgálódás fedheti föl azokat - mondta Michael Bostock, a University of BC földrengés szeizmológiai professzor.

Lakásából kimentett nőt visz a hátán egy katona a Mijagi prefektúrabeli Keszennumában, a földrengés után (fotó: MTI)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.