Továbbhaladt a Nap irányában

Nem sikerült pályára állnia a Vénusz körül a japán űrszondának

Kudarcot vallott az Akatsuki űrszonda missziója, mert miután nem sikerült pályára állnia a Vénusz körül, továbbhaladt a Nap irányában - jelentette be szerdán a Japán Űrügynökség, a JAXA.

2010.12.08 10:10MTI

A közlemény tudatta, hogy tokiói idő szerint reggel 8 óra 49 perckor az Akatsuki (Hajnal) szonda pályára állítási manővere sikertelen volt. A JAXA egyúttal hangoztatta reményét, hogy hat év múlva - amikor újra a Vénusz közelébe ér a szonda - sikeres lesz a randevú. Az űrszondát májusban indították útjára egy H-2A hordozórakétával.

A misszió célja az volt, hogy az Akatsuki a Vénusz fölött mintegy 300 kilométeres magasságban keringési pályára állva vizsgálja a bolygó légköri viszonyait.

A szonda hétfőről keddre virradóra érte el az esthajnalcsillagnak is nevezett Vénuszt, és kezdte meg a pályára állási műveletet, amikor megszakadt vele a rádiókapcsolat. Ekkor a JAXA szakemberei még csak kommunikációs zavarnak hitték a történteket.


A Föld testvérbolygójának tartott Vénusz méretét és korát tekintve igencsak hasonlít bolygónkhoz, ám klímája sokkal ellenségesebb az ember számára. Felszíni átlaghőmérséklete 460 Celsius fok körül van, a légköri nyomás pedig csaknem százszorosa a földi atmoszférának. Légköre nagy mennyiségben tartalmaz szén-dioxidot.

A kutatók úgy vélik, a Vénusz légkörének tanulmányozása segíthet jobban megérteni a Földi körülmények kialakulását, hiszen valaha ehhez hasonló légköri viszonyok lehettek bolygónkon is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.