Körbeszaglásztak a tudósok

Szimatot kaptak: az anya étrendje is alakítja az utód szaglását

A gyermek szaglórendszerét fizikailag is alakíthatja, hogy az anya mit eszik és iszik terhessége alatt - ismertetette szerdán amerikai kutatók egérkísérletekre alapozott megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

2010.12.01 19:35MTI

A várandós mamák életvitele sok szempontból befolyásolja születendő utóduk egészségét, azt azonban most először vizsgálták, hogy a szaglórendszer fizikai fejlődését miként befolyásolja az anya étrendje.

A Coloradói Egyetem biológusai kísérleteikben megállapították, hogy bizonyos szagok hatására a szaglógumó egyes sejtjei (gomolyai) másként növekednek, fejlődnek.

Ezek a szaglógumóban lévő gömb alakú szerkezetek juttatják el az észlelt szagokat az orrüregből az agyba.

A magzat által az anyaméhben tapasztalt legerőteljesebb szagok egyike éppen saját anyjáé. Mint Josephine Todrank kutatásvezető a The Daily Telegraph kérdésére elmondta, ez a fejlődési folyamat kritikusan fontos, mert ez teszi lehetővé az újszülöttnek, hogy érezhesse anyja szagát, amikor világra jön. Az eredeti tanulmány a Proceedings of The Royal Society B című brit tudományos folyóirat szerdai számában jelent meg.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.