Írásképtelenség és 3D

Da Vinci és Picasso a diszlexiának köszönhették sikerüket

Brit kutatók szerint Leonardo da Vinci és Pablo Picasso a diszlexiának köszönhették magasröptű pályafutásukat.

2010.11.16 07:42MTI

A híres művészek ugyanúgy képtelenek voltak az írott szó helyes felismerésére és elolvasására, mint ahogy a ma élő gyermekek jelentős része - tizenkettőből egy.

A Middlesexi Egyetem kutatói 41 férfi és nő vizuális-térbeli képességét, tehát a 3D-ben érkező információk feldolgozásának készségét vizsgálták, ami nélkülözhetetlen a művészi képességek kibontakozásához - közölte a The Daily Telegraph internetes kiadása (www.telegraph.co.uk) a Learning and Individual Differences című szaklapban közzétett kutatásra hivatkozva.

A kísérleti alanyok fele diszlexiában szenvedett, tehát írási-olvasási készsége zavart volt.

Az eredmények alapján a diszlexiás férfiak számos teszt során jobban teljesítettek, mint a többi férfi. Például jobban emlékeztek a képekre, ügyesebben tájékozódtak egy háromdimenziós virtuális városban.


A kutatók azt szűrték le a kapott eredményekből, hogy a diszlexiások jobban érzékelik a teret. Számos diszlexiás inkább gondolkodással és cselekvéssel szereti megoldani a problémákat, mint beszéd útján.

Ez a diszlexiás férfiak esetében hozzájárulhat ahhoz, hogy kifejlesszék azokat a képességeket, amelyek szükségesek a művész- és kreatív világban való sikerhez - magyarázta Nicola Brunswick, a kutatás vezetője.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.