Anakonda akarta erdőbe vonszolni a kislányt

Városba vándorolnak a kígyók az amazonasi őserdőből

Az erdőirtás miatt egyre több kígyó vándorol Belembe, az Amazonas folyó torkolatvidékének legnagyobb városába.

2008.03.13 10:52MTI

Idén már 21 kígyót kellett befogniuk a brazil természetvédelmi hatóság (Ibama) embereinek Belemben, Pará szövetségi állam fővárosában. Korábban legfeljebb egy-két kígyó tévedt a másfél milliós lakosú városba havonta. Mérgeskígyó még nem akadt, de legutóbb például egy háromméteres anakonda bukkant fel a házak között, januárban pedig a város szélén egy 9 méteres óriáskígyó rátekeredett egy kislány lábára, és már vonszolta be az erdőbe, amikor a környékbeliek meghallották a segélykiáltásokat és a lány segítségére siettek. 

A kétmázsás kígyó fejét az utolsó pillanatban sikerült levágni egy bozótkéssel. Az anakondák - a világ legnagyobb és legnehezebb kígyói - normális körülmények között távol tartják magukat az embertől és nem merészkednek ki a dzsungelből. Más kígyófajok példányai sem önszántukból vándorolnak a nagyvárosba. "A fakitermelés, a mezőgazdasági termőterület kiterjesztése, illetve az ingatlan- és az infrastruktúrafejlesztés miatt pusztul az erdő és vele a kígyók természetes élőhelye, ezért jönnek" - mondta a hatóság szóvivője. 

"Az emberek félnek" - tette hozzá. "Képzelje csak el, milyen lehet, amikor a csatornából előkúszik egy kígyó." Az Ibama állatorvosi mentőegysége befogja és az állatkertbe viszi a hüllőket, vagy visszaengedi őket az őserdőbe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.