Nem volt brutális?

A neandervölgyi emberek mélységes együttérzéssel viseltettek egymás iránt

Meglehetősen igazságtalan a szívtelen és brutális neandervölgyi emberről kialakult kép, egy brit tanulmány szerint ugyanis a Homo neanderthalensis képviselői mélységes együttérzéssel viseltettek egymás iránt.

2010.10.08 18:16MTI

A régészek megtalálták olyan agyi fejlődési rendellenességgel született gyermek földi maradványait, akit nem hagytak sorsára, s a gondoskodásnak köszönhetően 5-6 éves koráig élt.

Előkerült egy olyan neandervölgyi férfi csontváza is, aki sorvadt felső végtaggal, deformált lábbal, egyik szemére vakon élt, társai mintegy húsz évig gondoskodtak róla - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.


A Yorki Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Time and Mind című folyóiratban számoltak be, régészeti leleteket vizsgáltak, hogy kiderítsék, mikor is alakultak ki az érzelmek távoli őseinkben.

Az általuk kidolgozott négylépcsős modell szerint a humán empátia első megnyilvánulásai körülbelül hatmillió évvel ezelőttre tehetők, amikor az ember és a csimpánzok közös őse időnként "megsegítette" társait.

A második szakasz 1,8 millió évvel ezelőtt indult, amikor a Homo erectus (felegyenesedett ember) cselekedeteit az érzelmek és a racionális gondolatok ötvözete kezdte irányítani. Gondozták beteg társaikat, s az, ahogy bántak az elhunytak földi maradványaival, arra utal, hogy gyászolták eltávozott szeretteiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.