Egy nap a világ

Elmaradhat a kérészrajzás a Tiszán és mellékfolyóin

Késik a kérészrajzás a Tiszán és mellékfolyóin. Ám hogy a tiszavirágzásként közismert, általában szinte óramű pontossággal június közepén megcsodálható természeti jelenség egyáltalán megfigyelhető lesz-e az idei esztendőben, arra még a természetvédelemmel évtizedek óta foglalkozó szakemberek sem tudják a választ.

2010.06.19 11:31MTI

Monoki Ákos a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának őrkerület-vezetője szerint emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy elmaradt a kérészek rajzása Magyarországon. Ám idén még ezt a lehetőséget sem zárják ki a témával foglalkozó természetvédők. Igaz, egyelőre még csak az vehető biztosra, hogy a szokásos „menetrendhez” képest mindenképpen késik a különleges rovarok nászrepülése.

Ám hogy lesz-e egyáltalán és ha igen, mikor és milyen nagyságrendű rajzás várható, azt ma még a hozzáértők sem képesek megjósolni
– vélekedett az őrkerület-vezető.

Hozzátette: más években ilyenkor már többnyire a Tisza felső szakaszain tart a „fővirágzás”. Ehhez képest idén eddig tömeges rajzás még sehol sem fordult elő és elvétve is csak a Berettyó egyes részein, a Tisza-tavon, illetve a Tiszán, Tiszafüred térségében láttak egy-egy kósza példányt.

A kérészek biológiai órájának pontatlanságáért egyértelműen a szélsőséges időjárás tehető felelőssé – magyarázta Monoki Ákos, aki hangsúlyozta: önmagában még az érintett folyókon ilyenkor rendkívül ritkán előforduló magas vízállás sem volna akadálya az aprócska állatok párzásának.

Elképzelhető azonban, hogy az utóbbi hetekben ezen a vidéken tapasztalt és - a közelmúlt rövid hőhullámát követően - a következő napokra is prognosztizált hűvös, csapadékos időjárás lehetetlenné teszi, de legalábbis komolyan megnehezíti a kérészek idei szaporodását. A tiszavirág a kérészek egyik nagyméretű, kecses válfaja. Rajzása és násza rendkívül látványos, hiszen a petékből kikelő lárvák a Tisza és mellékfolyóinak egy-egy adott szakaszán, szinte a nyárelő ugyanazon napján és órájában bújnak elő a százezres példányszámú telepeket rejtő meredek, leszakadt agyagpartok üregeiből.

A nászrepülés során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. A tömeges rajzás a Tiszán rendszerint 3-4 napig, legfeljebb egy hétig tart. Először mindig a folyó déli részén kezdenek repülni a kérészek. Ezt követően észak felé halad a jelenség. Az igazi fővirágzás idején, surrogó hang kíséretében, késő délutántól alkonyatig, szinte felhőt alkotva keresik párjukat a különleges rovarok a Tisza felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.