Üzemzavar lépett fel

Egy nappal meghosszabbították a Discovery küldetését

Egy adatátviteli antenna működésében bekövetkezett üzemzavar miatt egy nappal meghosszabbította a Discovery űrrepülőgép küldetését a NASA.

2010.04.10 08:30MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal pénteken hozta meg ezt a döntést, miután a szakemberek alaposan kielemezték a meghibásodás nyomán kialakult helyzetet.

Az antenna ugyanis nem a biztonsági szabályzatban előírt időben, még a Nemzetközi Űrállomás elérése előtt, repülés közben küldte haza azokat az adatokat, amelyeket kielemezve a mérnökök megállapíthatják: az űrsikló hővédő pajzsa nem sérült meg olyan mértékben, amely veszélyeztetné visszatérését.

Végül azoknak a szakembereknek az érvelése kerekedett felül, akik azt javasolták, hogy az űrhajósok szánjanak még egy napot a hővédő pajzs átvizsgálására. Így a megváltoztatott menetrend szerint a Discovery április 19-én tér vissza a Földre.

A Columbia űrrepülőgép katasztrófáját 2003 februárjában az okozta, hogy az indításkor az űreszköz külső üzemanyag-tartályáról leszakadt egy hőszigetelő-darab, amely rést ütött a hővédő pajzson.

Amikor a Columbia visszatérőben belépett a Föld sűrű légkörébe, a résen keresztül a súrlódás okozta felforrósodás miatt akkora mennyiségű magas hőmérsékletű levegő áramlott az űrrepülőgép belsejébe, hogy az űrsikló felrobbant. Hét űrhajós veszett oda.

Azóta a NASA szigorú biztonsági követelményei alapján a lehető legalaposabban át kell vizsgálni az űrrepülőgépek külső burkát, és csak akkor kaphatnak leszállási engedélyt, ha aggodalomra okot adó sérülés nem keletkezett a hővédő pajzson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.