3600 érme került napvilágra

Régészek sertepertéltek Pál apostol sírjánál

Pál apostol sírját, amely fölé a római, falakon kívüli Szent Pál-bazilikát emelték, már a II. században is felkeresték külföldi zarándokok.

2010.03.21 13:12MTI

Erről tanúskodik az a nagy érmelelet, amelyet a IV. században emelt főtemplomban végzett ásatások során találtak - jelentette a Kathpress katolikus hírügynökség.

A vatikáni könyvtár numizmatikai részlegének igazgatója, Giancarlo Alteri elmondása szerint a munkálatok közben mintegy 3600 érme került napvilágra az ókortól a XIX. századig. Történelmileg kiemelkedő példánynak nevezte Alteri azt az érmét, amelyet Nagy Károly frank császár (747/748-814) hagyott maga után az apostol sírjánál. Ez egyben az egyetlen aranyveret. Dokumentációs szempontból értékesek a pontifikátusi emlékérmék is, amelyekből egy-egy darabot mindig a szent kapu bezárásakor helyeztek el egy díszes fémtokban a szentévi bulla másolatával, valamint a kapu megnyitásáról és bezárásáról szóló okmányokkal együtt a jubileumi évek után.

A lelet jelentősége mindenekelőtt abban áll, hogy bepillantást enged a zarándoklatok és a bazilika építésének történetébe
- mondta az érmeszakértő. Az érmék válogatott gyűjteményéről az olasz állami pénzverde magyarázatokkal ellátott katalógust jelentet meg. A kötetet március 26-án mutatják be a nagyközönségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.