120 éves és 250 ükunokája van

Százhúsz éves lehet a világ legidősebb asszonya

Mariam Amas Izraelben élő arab asszonyról egy véletlen folytán derült ki, hogy ő lehet a világ legidősebb asszonya.

2008.02.18 12:14MTI

Ekkor derült ki, hogy az eddig rendelkezésre álló iratok szerint már 120 éves. Az izraeli belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a korabeli népességnyilvántartási dokumentumok szerint Amas asszony 1888-ban született. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez a forrás még nem jelent teljes bizonyosságot. A születésről szóló iratot annak idején a török hatóságok állították ki, mivel akkoriban török fennhatóság alatt állt a térség.

Ha rokonainak sikerül egyéb dokumentumokkal (például a férje és gyerekei születési okirataival, iskolai bizonyítványaival, illetve orvosi vizsgálatokkal) alátámasztaniuk az állítást, akkor a 120 éves Amas asszony a legöregebb hölgyként kerülhet be a Guinness Rekordok Könyvébe. Amas asszonynak tíz gyermeke van, elég későn ment férjhez, ez magyarázza, hogy legidősebb lánya még csak nyolcvanas éveinek vége felé jár. A rokonok szerint unokáinak száma 120 körül lehet, tőlük már 250 ükunokája született, és eddig 20 (a BBC hírszolgálata szerint 30) szépunokájának világra jöttét is megélhette. "A háza mindig tele van emberekkel. Szeretnek nála lenni.

A régi szép napokról mesél nekik. A török idők óta ismeri a történelmet" - magyarázta egyik unokamenye. Az idős hölgy aktívan tölti napjait, szerinte hosszú életének titka az egészséges étrend: sok zöldséget eszik és olívaolajat iszik. Környezete azt meséli, hogy korán kel, minden nap sétál és teljesen tiszta a feje, minden rokonát ismeri. Csupán a hosszú távú memóriája bizonytalan már kissé. A muzulmán vallás híveként ötször zarándokolt Mekkába, legutóbb már több mint 100 évesen, 1990-ben - állították hozzátartozói.

"Túl sok arakot (arab alkohol) isznak" - foglalta össze a fiatalabbak számára szánt intelmeit a világ legidősebbnek tartott asszonya. A Guinness-rekordot egyelőre hivatalosan a 114 esztendős indianai Edna Parker tartja, akit a korát büszkén vállaló Amas asszony magához képest "csitrinek" tart.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.